Minutmästarna (Casper)


Fakta:
Antal spelare: 4+ personer fördelat på minst 2 lag
Ålder: Från 9 år Innehåll: 336 kort, spelplan, 4 spelpjäser, ritblock, två bokstavstärningar, lerklump, penna, timglas, regler

Minutmästarna är spelet med fart! Det handlar om charmiga charader, tokiga teckningar, otroliga ordlekar, sanslösa skulpturer – i alla fall om man skall tro spelaskens framsida.
Här spelar man i lag där en i laget hela tiden på tid försöker att få sina lagkamrater att identifiera ett visst ord. Beroende på vilken spelplansruta er spelpjäs befinner sig på är det olika sätt att ge lagkamraterna ledtrådar på som måste användas.

Här kan det vara så att personen måste göra charader, dvs. försöka att illustrera ordet tyst, med mimik och kroppsrörelser.

Kanske skall man greppa penna och papper och snabbt försöka rita något som för lagkamraternas tankar till det sökta ordet.

Ett tredje alternativ är att skulptera ordet (eller något liknande man kan tycka passar) med en liten klump gråvit lera.

Det fjärde sättet är att med ord ge en ledtråd. Kasta de båda bokstavstärningarna och slå fram två olika bokstäver. Det ord du får ge som ledtråd måste börja på en av de båda bokstäver tärningarna visar. Så fort du sagt detta ord till hjälp kan du kasta tärningarna igen och säga ett nytt ord. Du får fortsätta med detta så länge kamraterna behöver hjälp och ni har tid kvar. Kommer det upp en stjärna på en av tärningarna gäller den för valfri bokstav!

Ja, detta är de fyra olika sätt på vilket ett visst givet ord kan beskrivas för de andra deltagarna i det egna laget. Spelet är förvisso omväxlande men samtidigt snuddande nära att vara rörigt. Det skall ritas, kastas tärningar, pratas, knådas, göras charader och gissas, allt på tid. Det blir liksom lite för mycket. Alla beskrivningssätt är dessutom sådana man känner igen från flera andra sällskapsspel. Det är kanske bara det att de olika momenten var och ett varit ett eget spel på annat håll, här kommer liksom flera spel i ett, på gott och ont.

En femte sorts illustration på spelplanen är Casper-rutan. Den innebär att laget får välja valfritt sätt av de fyra ovanstående för att illustrera ett specifikt ord. Den här gången gäller dock att även samtliga motspelare också får vara med och tävla samtidigt, annars är det såklart ett lag i taget till respektive ord. Nu spelas det fortfarande på tid, men först till kvarn gäller, poängen för att ha funnit det rätta ordet kan mycket väl gå till ett motståndarlag!

Poängen ja, de varierar mellan 1-3 beroende på svårighetsgrad. Varje kort har ett ord angivet för respektive poängnivå (3 ord per kort således). Det står den ledtrådsgivande personen fritt att välja ord (och därmed svårighetsgrad och poängchans) innan han/hon gör sina charader/slår tärningar och säger ord/skulpterar eller ritar.

För varje vunnen poäng flyttas lagets spelpjäs ett steg framåt, mot mål. Det behövs 22 poäng för att nå detta. Se till att göra det före motståndarna.

Jag gillar inte att knåda lera och jag är heller inte speciellt förtjust i charader så där är jag redan från start negativt inställd till hälften av spelmomenten. Å andra sidan gillar jag att på en stressig minut försöka förklara ord med teckningar eller fyndiga ledtrådar så det väger ju till viss del upp.

Man ser dessutom på spelplanen vilket spelmoment som gäller för rutorna närmast ens spelpjäs så det går ju att undvika somligt, om man bara väljer att försöka klura ut ord som motsvarar en passande poängsumma. Ja, då kan man kanske hoppa förbi trista bitar och helt enkelt bara ta sig an de moment man gillar allra bäst. Fast då kan man förstås lika gärna spela ett sådant spel direkt!

Betygstrean uteblir för mig främst på grund av ett par mindre underhållande moment och men är du en person som inte har något emot att göra charader och skapa lerskulpturer kan Minutmästarna absolut vara ett spel för dig. Men det har en packe år på nacken så det kan kanske vara svårt att finna det…