Mini-Taurus (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 10-20 min
Innehåll: Byggbar Lego-tärning, 4 Lego-mikrofigurer, 160 Legobitar, regelhäfte och bygginstruktioner


Aegeus svärd finns långt inne i Minotaurus labyrint. Ge dig in i labyrinten och leta rätt på det. Den som finner det först vinner såklart!

Ja, de ta 160 Legobitarna och bygg upp en drygt kvadratdecimeterstor labyrint i vilken upp till fyra hjältar kan gå vilse… Placera ut alla hjältarna på motsatt sida svärdet och sätt labyrintens väktare (Minotaurus) i mitten. Två deltagare spelar med två hjältar vardera, fler spelare tar endast en spelpjäs var. Reglerna säger att med två deltagare måste en spelares båda hjältar nå fram till svärdet för att kunna segra.

Nåväl, sätt dit en 2:a, en 3:a, en 4:a och en 5:a på fyra av tärningens sidor. Förse de två övriga sidorna med svart-grå Legobitar.

Reglerna är enkla. Kasta tärningen och flytta din ende spelpjäs (eller valfri om du har två) motsvarande antal steg om sidorna med 2-5 kommer upp. Rör dig lämpligen framåt mot svärdet och/eller bort från Minotaurus.

Kommer en svart-grå sida upp väljer du mellan det gråa eller svarta alternativet. Du flyttar antingen på en bit grå mur i labyrinten och placerar den på ett nytt ställe mellan två pelare eller en pelare och spelets yttervägg eller tar några steg med den svarta Minotaurus-pjäsen.

Den sistnämnda går valfritt antal steg i rak linje men inte över murar, pelare eller hjältar. Vrid sedan monstret i valfri riktning. Minotaurus attackerar alla pjäser som står på de två rutorna närmast framför honom. En attackerad hjälte måste ställas tillbaka på sin startposition och får försöka finna svärdet på nytt…

Tja, murar flyttar du på så att du kommer fram lättare och snabbare, förslagsvis sätter du både murar och Minotaurus i vägen för din/a motspelare. Med lite tur med tärningarna kan du på bara sex kast ha en hjälte framme vid svärdet, med mycket otur kan du egentligen spela hur länge som helst.

Spelupplägget fungerar utan större problem fast även om Minotaurus attack på en fiende kan erbjuda mig ett riktigt bra försprång kommer jag på mig själv med att oftast bara flytta på olika murar, fram och tillbaka. Det känns liksom enklare, eller också är jag bara snäll mot min motspelare. 7-årsrekommendation känns lite onödigt högt, det här kan både byggas ihop och spelas med god behållning av en 5-åring.

En större labyrint och ytterligare något lite mer hade inte skadat men då finns ju å andra sidan Legospelet Minotaurus att välja istället. Och vem har inte fler Legobitar i samlingen att addera själv? Mini-Taurus är helt okej som eget spel och även om man inte bygger ut med andra bitar kommer det med alternativa regler som kan förändra spelet på olika sätt om man så önskar. Det blir en liten kapplöpning i en kvart eller så.