Miniquiz Frågor om mat & dryck (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare eller i lag
Ålder: 15+ år
Innehåll: kortlek med 150 frågor (50 kort), penna, protokollblock, regler

Vanligtvis är jag inte så förtjust i frågespel där precis allt är kopplat till ett visst tema, sådana spel tenderar att snabbt bli rätt enformiga, men detta blev faktiskt riktigt kul! Allt kretsar såklart kring mat och dryck men här finns det ändå variation så det räcker och blir över.

Det handlar om ingredienser i olika maträtter, varifrån olika saker kommer, köksredskap, tillagningsmetoder, utländska namn på rätter, ölsorter, näringslära, kött, fisk, svampar, nötter, pastasorter och mycket annat.

Vart och ett av de femtio frågekorten bär en rubrik såsom t.ex. Spanska köket, Bubbel i glasen, Ostron och skaldjur, Vett & etikett vid middagsbordet, Berömda desserter, Fast food, Köksfranska osv.

Därefter följer 3 olika frågor värda 1, 2 respektive 3 poäng. Generellt sett motsvarar poängnivåerna såklart svårighetsgraderna lätt, lagom och svårt. Vilken svårighetsgrad och hur många poäng ni vill spela om på respektive kort bestämmer spelaren/laget själva.

Ja, så mycket mer är det egentligen inte frågan om. Oavsett om man svarar rätt eller fel på en fråga går turen över till en annan spelare efter varje spelat kort och uppläst fråga.

Protokollblocket som medföljer visar små rutor att bocka för vid rätt besvarade frågor. Reglerna säger att en spelomgång är slut när ett lag eller en ensam spelare lyckats få 5 enpoängsfrågor rätt, ELLER 4 stycken tvåpoängsfrågor ELLER 3 stycken trepoängare.

Detta kan självklart göra ett parti till en relativt snabb historia varför vi oftast spelar med syfte att vara först med att ha kryssat för blockets samtliga fält, dvs. 12 frågor.

Spelasken är inte mycket större än en vanlig kortlek. Komplett med penna och ett block har du allt samlat för en trevlig spelstund i ett synnerligen smidigt format. Mat- och dryckesfrågor är kul!