Miniquiz – Frågor om 2000-talets nyheter (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare eller i lag
Ålder: 15+ år
Innehåll: kortlek med 150 frågor (50 kort), penna, protokollblock, regler

Du kan välja att besvara en lätt, en medelsvår eller en kanske ännu lite svårare fråga från respektive spelkort. För ett rätt svar får du passande nog 1, 2 eller 3 poäng beroende på vald svårighetsgrad.

Varje kort med frågor beskrivs med en övergripande rubrik som så att säga sätter temat för just det kortets frågor. Det hela kan handla om Religiösa ledare, Kända ansikten, Oväntat besök, Minns du namnet?, Vilket är landet?, EU, På filmduken osv. Allt med fokus just på händelser, saker, personer från 2000-talet.

Förhållandevis många kort handlar om antingen sport eller politik och i alla fall det sistnämnda ämnet intresserar mig högst måttligt. Det blir rätt snart lite enformigt med alla dessa frågor som handlar om presidenter, diverse ministrar och andra ledare runtom i världen under 2000-talet och därför blir mitt helhetsbetyg för detta en svag trea. Detta var tyvärr inte den roligaste samlingen kunskapsfrågor.

Protokollblocket avbildar små rutor att kryssa för när en fråga besvarats rätt. Här finns fem fält för 1-poängsfrågor, fyra fält för 2-poängsfrågor samt tre fält för de allra svåraste 3-poängarna. Nu kan förvisso även 1-poängsfrågorna ibland vara nog så svåra, men du fattar konceptet?

Reglerna säger att ett parti Miniquiz är slut när någon spelare eller ett lag lyckats fylla sitt protokoll för alla frågorna på en viss poängnivå. Det innebär alltså att det kan räcka med tre snabba rätta svar på 3-poängsnivån för att avsluta spelet, så jag brukar spela med att samtliga fält skall klaras av innan vi kan kora segraren, dvs. skrapa ihop 12 rätta svar med olika svårighetsgrader.

Här är det såklart fritt fram att själv justera reglerna så att de passar spelgänget. Läs flera frågor i rad till samma spelare från ett eller flera olika kort, spela först till 10 rätta 1-poängare, fem 3-poängare eller whatever…