Mini eller Maxi (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 3-8 spelare
Ålder: Från 10 år
Speltid: ca 30 min
Innehåll: 324 kategorier på 162 spelkort, kortlåda, 8 mini/maxi-kort, timglas, block, 8 blyertspennor, tärning, regler

Alla spelare förser sig med penna, papper samt varsitt Mini/Maxi-kort. Därefter drar någon ett kategorikort, läser upp det och vänder timglaset.

Nu, under ca 45-50 sekunder, skriver alla var för sig och utan att visa motståndarna ned så mycket de kan komma på som passar in i nämnda kategori. Det kan handla om Sådant man gör med bästa vännerna, Kända konstverk, Svenska landskap, Potatissorter, Hundraser, Ord vi förknippar med samer, Ingredienser som behövs i en lyckad tårta, Förnamn som börjar på ”Be”, Giftigt i naturen, eller som du förstår nästan vad som helst annat i samma stil.

Exakt vad som skall anses helt korrekt inom respektive kategori är det såklart upp till de deltagande själva att avgöra. Vad en person tycker hör hemma i en god tårta är ju ändå rätt subjektivt.

Nåväl, när sanden i timglaset runnit igenom är det dags för den förste spelaren att kasta Mini/Maxi-tärningen. Kommer Mini-sidan upp ringar spelaren in en enda sak på sin lista som denne tror att ingen annan skrivit ned, och läser sedan upp den högt för alla.

De andra deltagarna svarar genom att använda sina Mini/Maxi-kort och använder Mini-sidan om de själva saknar samma svar, Maxi om denne spelaren också skrivit samma sak. Den som slog tärningen får 1 poäng för varje Mini-kort som visas. De andra spelare som visat Maxi (dvs. själva hade exakt samma svar) får 3 poäng vardera. Det lönar sig alltså rätt rejält att ha samma svar som den som tror sig vara ensam om något visst.

Visar den kastade tärningen Maxi skall tärningskastaren ringa in, och högt läsa upp, det ord han/hon tror att så många andra också skrivit. De andra visar som vanligt sina Mini/Maxi-kort och återigen betyder Mini att man inte har samma svar, Maxi att man har det nedskrivet själv. Den som slog fram Maxi-sidan på tärningen får 1 poäng för varje uppvänt Maxi-kort. Alla andra som visat Maxi får 1 poäng vardera.

Det tredje möjliga utfallet på tärningen är texten ”Mini eller Maxi” och då får spelaren själv välja mellan Mini eller Maxi-spel.

Med samma kategorikort och nedskrivna listor fortfarande giltiga är det nu näste spelare i tur som tar tärningen och kastar den en gång. Sedan får denne välja ett av sina ord för en Mini- eller Maxi-runda för att försöka skrapa ihop nya poäng.

När samtliga spelare runt bordet alla kastat tärningen varsin gång för ett visst kategorikort, dras ett nytt ämne fram och så fortsätter spelet till dess att ni tröttnat, nått en viss summa poäng, spelat ett bestämt antal kort osv.

Det finns en mängd andra spel på liknande tema där det för ett visst ämne gäller att försöka rabbla upp så många saker som möjligt på tid; ex. Blackout, Brainstorm, Ord-mani, Scattergories etc., men inget med exakt detta upplägg vilket ju faktiskt känns något lite nytt och annorlunda i ett annars rätt bekant upplägg.

Sen är frågan den om man verkligen behöver skriva ned allt man kan komma på under den där knappa minuten. Är det mödan värt? Kommer det att löna sig? Det är ju ändå bara ett enda unikt svar från varje deltagare som kommer upp. Visst ökar dina chanser att få poäng i de andras spelomgång med många ord, men det balanseras ju av motståndarnas liknande odds att samla poäng i din omgång. Är man bekväm av sig kan skrivandet kanske begränsas till ett eller ett par riktigt vanliga och några lika sällsynta, oväntade svar? Så att man är garderad för spel med både Maxi- och Mini-ord…

Asken innehåller mycket luft och ett spel som detta kan du enkelt konstruera själv med enkla medel. Fullpris är det kanske dumt att betala för spelet, men lite småkul kan spelupplevelsen säkert bli i rätt sällskap. Betygstrean går åt det svagare hållet.