Mingeltainment: Topp Tre (Peliko/Martinex)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare eller lag - två deltagare i varje lag
Innehåll: 136 kort med 4 frågor vardera inom 500 olika teman, 24 listkort, protokollblock, 4 små pennor, regler

Den här lilla boxen erbjuder mycket festlig underhållning och nya kunskaper inom vitt skilda områden. Om du väljer att spela ensam mot de andra i alla fall, att spela lagspel erbjuder ett helt annat spelupplägg. Då handlar det mer om att veta vad lagkamraten känner till…

Javisst, här kommer faktiskt två olika spel att testa, ett där man alltså spelar ensam och ett lagspel för flera par. Båda varianterna kan egentligen spelas av hur många deltagare som helst, det gäller bara att få plats runt bordet och ha lite utrymme för att kunna skriva ned sina svar… Så utrusta alla med papper och penna och kör igång.

Solospel mot varandra:
Blanda kortleken för solospel. Här finns 76 kort med 4 frågor vardera. Turas om att dra ett kort och läsa en fråga högt för alla deltagare. Huruvida ni vill spela igenom första frågan på varje kort, ett helt kort i taget eller om uppläsaren fritt får välja sin favorit är upp till spelgänget att besluta. Varje fråga har i alla fall 3 svar. Hur många kan du pricka in?

Vilka är Sveriges tre äldsta golfklubbar? Vilka är de tre första kvinnorna som tilldelats Nobelpriset? Världens tre minsta länder? Sveriges tre mest besökta museer? De tre pojkarna i Bullerbyn i bokstavsordning? De tre största kaffemärkena i Sverige?

De tre mest besökta skidorterna i Sverige? Världens tre största sjöar? De tre mest spelade jullåtarna i radio? De tre länderna med flest TV-stationer? Tre tyngsta hajarna? Giftigaste ormarna? Håkan Hellströms tre första skivalbum?

De tre länderna med högst skilsmässofrekvens? Hästens tre vanligaste gångarter? De tre planeter som är närmast solen? Världens tre folkrikaste länder? Afrikas till ytan tre största länder? Osv. osv. Ja, tänk till och skriv ned dina tre förslag…

Du kan tillgodoräkna dig ett poäng per rätt delsvar för varje fråga, max 3 p för en helt korrekt besvarad fråga således. Poängen använder du såklart till att försöka norpa segern före motståndarna, men här används poängen på ett för mig helt nytt sätt.

Varje spelare har sex egna kort numrerade 1-6 utlagda på rad framför sig. Korten är dock blandade och placerade med baksidan uppåt så du vet inte i vilken ordning de hamnat. Målet är såklart att vara först med att ha dem uppvända och i stigande ordning 1-6 framför sig, då har man vunnit.

För varje rätt svar (dvs. intjänad poäng) får du vända på ett kort eller byta plats på två av dem. Visst är det ett lite orättvist poängsystem det här, det skall erkännas. Korten kan ju faktiskt ha hamnat exakt rätt så att de endast behöver vändas, eller det kanske bara behövs ett byte av positioner innan allt är på plats där en annan spelare måste flytta om korten många gånger. Nå, hur som helst, det är ett så fiffigt och snabbt poängsystem att jag köper eventuell orättvisa. Det är väl bara att blanda om och spela ett parti till så jämnar det säkert ut sig…

Den här varianten av Topp Tre blev genast en uppskattad favorit i spelgänget. Det är faktiska kunskaper som belönas och med många poäng har du alla förutsättningar att kunna vända upp dina poängkort på bästa sätt. Ämnena är sannerligen varierade och det enda man egentligen kan klaga på är att man skulle vilja ha många fler frågekort!

Lagspel:
Den här varianten utnyttjar en helt annan kortlek, innehållande 50 kort med 4 frågor vardera. Det är fortfarande tre svar som behövs på varje fråga men i parspelet är det inte samma krav på faktiska kunskaper om Sveriges eller världens första, största, längsta, flesta TOPP TRE. Nu handlar det om lite mer allmängiltiga svar.

Tre kända kaffemärken, vilka som helst, tre varumärken för huvudvärkstabletter, tre svenska uppfinningar, tre kända jeansmärken, tre gudar inom asatron, tre pensionsbolag, tre valutor som försvann vid euroövergången, tre äpplesorter, tre kända danskar osv… Massor av mycket och rejält varierat. Kul!

I lagspelet skall båda deltagarna i varje lag besvara frågan, var och en för sig. Därefter jämförs svaren inom laget. Målet är att paret som spelar tillsammans skall försöka pricka in SAMMA svar, och ännu hellre lista dem på exakt samma position på sin topp tre-lista. Ett poäng till laget för varje svar som båda skrivit ned, dubbla poängen om svaret står på samma plats på listorna (dvs. angivet som första, andra eller tredje svar).

Här summerar man endast poängen och laget med flest vinner såklart, nu är sifferkorten som användes i den andra varianten inte med.

Vill man så kan man förstås kombinera de båda kortlekarna för att bygga ut respektive spelvariant, men frågorna i lagspelet kan av naturliga skäl inte ange alla möjliga svar, det är ju ofta frågor som kan besvaras med många fler än tre svar. Ofta är det dock överraskande generöst med alternativa svar på kortens begränsade utrymme!

Mingeltainment: Topp Tre är ett utmärkt, behändigt förpackat frågespel. Två spelvarianter, ett nytt och mycket annorlunda sätt att använda poäng för att knipa segern, enkla regler och generöst med fakta om allt mellan himmel och jord, allt till förhållandevis billig penning. Härligt. Ännu fler frågekort bara (och kanske lite färg på frågekorten) och högsta betyg hade varit inom räckhåll.