M.I.G (Mobile Intelligence Games) (Compete Now)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 15 år
Speltid: ca 1 timma (snabbvariant från 15 minuter)
Innehåll: 312 kort, penna, protokollblock, kategoritärning, MIG-tärning, regelark

Det finns många olika MIG-askar därute, de båda på bilden är utgåvor från 2001 respektive 2006 och verkar vara något slags grundboxar, lådor med allmänna frågor utan något specifikt tema. Naturligtvis blir somliga frågor inaktuella när omvärlden förändras och tiden går.

Här kommer i en låda i alla fall 1560 frågor fördelat på 5 olika kategorier, det är en väldig massa frågor och svar i en föredömligt kompakt förpackning. Du får dessutom frågor och svar om allt mellan himmel och jord i följande övergripande ämneskategorier; Nu & Då, Nöje & Kultur, När & Fjärran, Sport & Blandat samt Natur & Teknik.

Turas om att kasta de båda tärningarna. Kategoritärningen visar två olika färger per sida (utom en sida som är blank), två möjliga kategorier som din fråga kan komma ifrån. Välj endera. Kommer blank sida upp väljer du själv helt fritt önskat ämne. Den 12-sidiga MIG-tärningen visar om du får MIG-chans eller ej. Du har MIG-text på 5 av 12 tärningssidor.

Har du inte MIG-chans och svarar rätt på din fråga får du kasta båda tärningarna igen och fortsätta. Har du inte MIG-chans och svarar fel är såklart din tur över för stunden.

MIG-chans innebär att du vid rätt svar får sätta ett kryss i aktuell ämneskategori på protokollblocket, fel svar såklart att du inte får göra det. Oavsett rätt eller fel svar så är i alla fall din tur omedelbart över efter en MIG-chans. Du kan således inte vinna mer än som bäst och mest ett kryss under en och samma tur.

Har du redan kryss i blocket i båda de angivna kategorierna (enligt kategoritärningen) när du får MIG-chans, räknas det som att du inte har MIG-chans och kan genast kasta båda tärningarna på nytt.

Spelet fortgår naturligtvis till dess att någon spelare eller ett lag fått sätta kryss i samtliga frågekategorier, dvs. svarat rätt på en fråga i respektive ämne samtidigt som man haft MIG-chans.

Vill du ha en snabbare spelvariant kan du ju exkludera MIG-tärningen och låta spelarna vinna ett kryss vid alla rätta svar. Ni kan ju också spela först till t.ex. 20 rätta svar, oavsett ämnen. Det går förstås också bra att helt skippa tärningskastandet och enbart läsa frågor för varandra, ja, du spelar som du vill!

För den som inte vill ha ett frågespel i stor ask med spelplan, spelpjäser, diverse brickor osv. (typ Trivial Pursuit, Bezzerwizzer m.fl.) är en MIG-box ett mycket vettigt alternativ, både omfattande till sitt innehåll och behändigt till sitt format.