Metro (█berplay/Queen Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: 8+ år
Innehåll: Spelplan, 6 tunnelbanekort, 61 tågvagnar i trä, 60 spårbrickor, 6 spelpjäser, 1 regelhäfte
Konstruktör: Dirk Henn

Spelplanen i Metro utgörs av ett rutnät omfattande 8 x 8 kvadrater. Fyra rutor i mitten är upptagna redan från start men de andra 60 fälten skall spelarna fylla genom att spela ut en bricka var i tur och ordning. En bricka placeras längs spelplanens kanter eller intill en redan utspelad bricka. Efter 60 drag och 60 utlagda brickor är spelplanen fylld, spelet är slut och vinnaren blir den som samlat på sig mest poäng.

Allt handlar om att skapa så många långa tunnelbanelinjer som möjligt över spelplanen. Längs kanterna finns 32 tågstationer med avresehallar, samt dessutom lika många ankomstplatser. Nu gäller det bara att skapa långa (raka eller snirklande fram och tillbaka) sträckor från avgångsplatserna till en ankomstplats! Ju fler sträckor du kan bygga och ju längre de blir desto bättre. Du får poäng efter hur många brickor din linje sträcker sig över. De fyra fälten mitt på spelplanen är också ankomsthallar så du startar ute vid spelplanens kant och ger dig in mot fälten i mitten, färdig! Eller så startar du vid kanten, bygger in en bit på spelplanen, vrider och vänder på din tunnelbanesträcka och leder den tillbaka ut mot kanten igen!

Du skall i varje drag spela ut en enda bricka och du får bygga på såväl egna linjer som motspelarnas. Är man elak kan man alltså ganska abrupt avsluta en motspelares linje genom att leda den till en ankomststation. Då ger man motspelaren förvisso en viss poäng, men kanske hellre bjuda på dessa få poäng än ännu mer sen om spelaren fått bygga vidare! Beroende på antalet deltagare har varje spelare mellan 5 och 16 egna stationer att ansvara för.

Ja, som du förstår är reglerna mycket enkla. Dra en bricka som avbildar en massa räls, raka sträckor och svängar, och placera den på lämpligt ställe. Nu kan du låta din linje snurra runt varv på varv i kringelkrokar, raksträckor, i loopar och andra formationer. Spelbrickorna avbildar rälssträckor i vitt skilda formeringar och med två brickor intill varandra vet man knappt var rälsen skall sluta.

Metro är ett mycket trevligt litet spel. Speltiden är relativt kort, det erbjuds möjligheter för såväl taktik, slump och jäkelskap och inte ett spelat parti blir det andra likt. Metro kan rekommenderas.