Mesopotamia: Expansion (Phalanx)


Fakta:
Innehåll: 7 spelkort (4 olika varianter)
Konstruktör: Klaus-Jürgen Wrede

Att dra ett kort i spelet Mesopotamia gör du som ett alternativ till tre andra möjliga actions; få en extra spelpjäs, bygg en hydda eller uppför en helig plats. Fler spelpjäser än de du inleder spelet med kommer du garanterat att behöva och fyra resta hyddor till är ett måste. Jag är inte säker på att du kan klara dig fram till en seger utan att bygga en helig plats men jag antar att det kan fungera ändå med många spelpjäser och tur och timing med spelytans stenbrott.

Att dra de där spelkorten är hur som helst inte tvingande på något sätt utan just en bonusmöjlighet, något som markant rubbar spelets grundregler och erbjuder något alldeles extra. Här kommer nu 7 nya spelkort att använda, fördelat på 4 olika typer av kort (så två exemplar vardera av tre sorters kort och därtill ett ensamt kort). På gott och ont får du med det här tillskottet mer av slump och kanske direkt avgörande starka kortförmågor, kort som (jag vill inte säga säkert, men nästan) kan avgöra ett helt parti.

Ett kort tvingar alla spelare att bli av med varsin spelpjäs. Ett annat kort låter dig dra ett annat bonuskort från en valfri spelare. Tvinga en spelare att förlora två spelpjäser eller två spelare att mista varsin med ett tredje sorts kort. Den fjärde och sista korttypen är en skyddsmöjlighet mot ett annat kort som någon spelat för att jäklas med dig. Nu vänds den spelade korteffekten istället tillbaka mot din motståndare!

Som du märker är alltså detta rätt kraftfulla spelkort och med dessa förmågor är det kanske så att du absolut skall satsa på dra-kort-momentet istället för något av de andra sakerna du kan ägna dig åt. Nu blir det direktkonfrontation med motspelare i högre grad än annars. Självklart får de här 7 korten plats i grundlådan med alla andra Mesopotamia-saker och nog tycker jag att de här korten bäst används i ett spelparti med många deltagare, annars är de nog alldeles för avgörande. Fast visst, alla har lika stor chans att få dem…