Melodifestival (Alga)


Fakta:
Antal spelare: För 2-3 lag med minst två spelare i varje lag
Ålder: Från 10 år
Innehåll: Spelplan, timglas, två kortlekar, 3 spelpjäser, tärning, protokollblock, mikrofon, regler

Här kommer fem musikaliska uppdrag och många timmars rolig underhållning! Nja…

Melodifestival spelas i lag och är nog mest för riktiga sångfåglar och teaterapor med schlagerintresse, inte för sådana som mig. Jag är inte speciellt förtjust i vare sig charader eller att sjunga inför publik och det är viktiga element i spelupplägget här, så mitt betyg på Melodifestival får bli därefter.

Hade jag bara känt mig mer komfortabel med solosång inför andra speldeltagare och tyckt att sitta ner och skriva, kasta tärning och flytta spelpjäser passade att varvas med upp-och-hoppa-gör-charader i ett sällskapsspel så hade jag egentligen inte haft något emot att sätta ett medelbetyg eller bättre än så, men nu är saker och ting som de är. Jag är oftast av uppfattningen att antingen sitter vi vid bordet och spelar sällskapsspel eller så leker vi charader istället, inte både och och nästintill samtidigt.

Här finns dock somligt att verkligen gilla. I fokus i spelet står ett protokollblock där varje lag tillsammans skall fylla sitt papper med namn på låttitlar, skivalbum, svenska och utländska grupper och soloartister, både manliga och kvinnliga. Kanske också att ni måste namnge olika musikaler och/eller låtskrivare och något mer också. Det blir sex av dessa kategorier ni spelar med i varje parti, så här finns visst utrymme för variation.

Vad ni nu skall skriva för namn i era respektive kolumner avgörs med dragna bokstavskort. Här finns alla alfabetets bokstäver utom Q samt X-Ö att blanda ihop i en hög (och fler exemplar av somliga bokstäver) och den bokstav som ert bokstavskort anger blir begynnelsebokstav i ett namn i samtliga ämneskategorier.

Drar ni bokstaven M skall ni alltså kanske skriva ned en utländsk grupp på B, en kvinnlig artist på B, en låt som börjar på B, en musikal på B osv. Naturligtvis kan vissa bokstäver vara svårare än andra och ni skall kanske inte räkna med att få till svar i samtliga fält.

Spelet kräver dock mer än ett bokstavskort per lag, men exakt hur många ni vill spela igenom får ni bestämma själva, innan spelet drar igång. Grundreglerna föreslår 4, 6 eller 8 bokstavskort. Ju fler desto längre speltid såklart.

Eller också spelar man en bestämd tid, men oavsett om ni sätter en konkret fast speltid eller kör utifrån ett antal dragna bokstavskort vinner såklart alltid laget som samlat ihop mest poäng. Poängen som utdelas är för enkelhetens skull alltid ett poäng för varje passande svar i en kolumn.

Alternativt får ni ett poäng för att ha strukit en kolumn för en viss bokstav. Ja, det går att hoppa över ett eller flera svar i någon kolumn som fått en särdeles svår begynnelsebokstav. En sådan strykning (som alltså också ger poäng!) är dock endast okej att göra istället för att få ta ett nytt bokstavskort (vid väl utförd uppgift) om det nu skulle vara så att inga nya sådana behövs.

Allt detta snack om bokstavskort då, hur får man dem? Jo, laget kastar en tärning och flyttar runt, runt på spelplanen. Olika rutor ger laget olika uppgifter. Klarar man av dem blir belöningen dessa bokstavskort, ett kort för varje lyckat uppdrag.

Och det är här charaderna och sången kommer in. Ett uppdrag är att utföra en charad för såväl det egna laget som motståndarna. Först med rätt svar vinner kortet!

Ett annat moment är gruppsång. Laget skall dra fram en begynnelsebokstav och inom 20 sekunder börja sjunga en låt vars första rad börjar på nämnda bokstav. Det är således inte frågan om låttiteln. Framgång här belönas också med ett bokstavskort.

En tredje tävlingsgren är mer sång, solosång den här gången. Laget utser en sångare som fattar mikrofonen och sjunger valfri sång. För ett vunnet bokstavskort skall sången fortgå i 20 sekunder.

Sist och slutligen det fjärde spelinslaget som kan ge laget ett bokstavskort – schlagertrivia. Japp, sex olika frågor är det på varje spelkort i en rejäl bunt med schlagerutmaningar. Personligen är jag rätt förtjust i kunskapsspel så det här inslaget är okej, men tyvärr ändå ingen höjdare, i alla fall inte om man spelar enligt grundreglerna. Alla frågor är nämligen av typen 50/50. Det finns två svar på varje fråga och ett av dem är rätt, det går alltså att med goda odds gissa rätt hela tiden. För ett svårare spel kan man ju bestämma att köra utan svarsalternativen, vilket jag förstås rekommenderar!

Det var Melodifestival-spelet det! Kasta tärning och flytta runt lagets pjäs på spelbrädet. Olika rutor ger olika uppgifter för teamet. Ni utför charader, sjunger och besvarar frågor. Är ni framgångsrika med de här uppdragen får ni bokstavskort, bokstavskort som ger er begynnelsebokstäver till ert huvudsakliga mål – att fylla i så många namn ni kan på soloartister, låtar, skivalbum, grupper, låtskrivare m.m. Laget med det mest ifyllda protokollarket vinner spelet.

Jag kan tänka mig att dra bokstavskort och tävla i att fylla i namn på artister, låtar, skivor etc. Jag är också positiv till att spela igenom alla musikfrågorna men i så fall utan ledtrådar och en 50/50-chans, allt detta gör ju att frågorna blir alldeles för enkla.

Men resten, alla moment för att få de där bokstavskorten, kan jag lätt hoppa över. Hela spelet Melodifestival så som det är konstruerat är främst för glada sångare alternativt partymänniskor som tagit sig ett glas eller två och vill få lite extra schlagerstämning. Ett glas eller två (eller mer) måste nog förresten till om man skall tycka att det är okej att sjunga in i den bifogade mikrofonen – en tillskuren platt blåmålad pappskiva…