Mellan tummen och pekfingret (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 3-6
Ålder: Från 12 år
Speltid: 30-45 min
Innehåll: Spelplan, 220 frågekort med 1320 frågor, 6 spelpjäser samt regler
Konstruktör: Grzegorz Rejchtman

Synd, så synd, men detta blev inte riktigt vad jag hoppats på. Det jag ville ha var ett riktigt roligt sällskapsspel där kunskap och smarta gissningar skulle belönas och den kunnigaste och smartaste skulle vinna, men så blev det icke. Okej, visst, ärligt talat, någon enstaka fråga kan man säkert svaret på och somligt kanske resonera sig fram till med sunt förnuft men här handlar det mest om att gissa hela tiden. Frågorna är bara alltför galna för att det skall kännas riktigt festligt att spela. Allt är på en sådan nivå att man aldrig ens funderat kring det rätta svaret. Ämnena spretar och täcker allt mellan himmel och jord och inte ens den mest galna gissning behöver vara i närheten av det sanna svaret.

På spelkorten finns 3 frågor på varje sida. Kortläsaren läser en fråga högt för alla andra som i tur och ordning skall avge sitt svar. Alla frågor skall besvaras numeriskt, med en siffra. Det kan handla om ett antal stycken av något, det kan vara procent, en temperatur, ett årtal, antal gånger mer eller mindre jämfört med något osv. För varje rätt (eller väldigt, väldigt nära) svar (som ger 6 poäng) finns dessutom på kortet ett intervall inom vilket 2-5 poäng delas ut beroende på hur långt ifrån det rätta svaret man gissar över/mer eller under/lägre.

Utmaningen här är såklart att förste spelaren som gissar måste hamna på skalan först och främst, annars blir det ju noll poäng. Det gäller ju liksom att begränsa det möjliga svarsintervallet. Sedan beror mycket på den specifika frågan hur skalan är uppställd och stegen för olika poäng är inte alltid helt symmetrisk. Handlar det om Kung Kalles antal fruar går skalan kanske från 1-10 med en exakt siffra per poängsteg, handlar det om bakterier eller virus kanske varje poängsteg rör ett svar som handlar om flera miljoner eller miljarder. Ja, hur många var statisterna i den där krigsfilmen? 400? 1300? 4000? 7500? 15000? 24000? Hur många gånger kraftigare är ett vulkanutbrott jämfört med Hiroshimabombens sprängkraft? Ja du, skall man gissa på dubbla kraften, 10 ggr mer, 100 gånger starkare eller mer kraftfull än så?

Frågorna är så svåra, och udda om man säger så, att varannan gissning bara blir just det, en halvhjärtad chansning. Lika ofta som förste spelaren gissar och hamnar på skalan lika ofta missar man. Då tycker i alla fall jag att det är lite för svårt eller bara handlar om alldeles för knasiga frågor.

Nåväl, om förste spelaren inte gissar rätt (eller mot förmodan kan svaret) går turen till nästa spelare som avger sitt svar. För att få poäng överhuvudtaget måste gissningen vara sådan att mer poäng kan utdelas än vad någon spelare fått tidigare för just denna fråga, annars går gissaren helt lottlös från rundan. Så fort någon avger en gissning som motiverar utdelning av högsta poängen är rundan slut. Man byter kortläsare och drar ett nytt kort. Klarar ingen att hamna ens på skalan går 6 poäng till kortläsaren, annars får kortläsaren själv 6 poäng minus det högsta utdelade poängen

Man kan under spelets gång suga i sig viss spännande kunskap man inte hade innan men som hel spelupplevelse betraktat blev detta inte speciellt underhållande i längden. Illa.