Med vilda gester (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare i lag
Ålder: Från 10 år
Speltid: Ca 20-30 minuter
Spelregler: Du kan börja spela inom 3 min
Innehåll: 1 spelplan i tre delar, klisteretiketter, 700 polletter med charadord och vissellåtar, 1 tygpåse, 1 plastpåse, 8 tutor, regelark och timglas
Typ av spel: Kunskap 4/10, Engagemang 10/10, Skrattfaktor 10/10, Skadeglädje 8/10
Konstruktörer: Kristina Ingvar, Håkan Sjunnesson, Martin Sjöbeck, Erik Sturegård


Skaparna av spelet ”Med andra ord” fortsätter hitta på spel på temat ordförklaringar och släpper här ”Med vilda gester”. Man återanvänder en hel del från förra spelet såsom spelplan, tutor och påsen med brickor och det nya består såklart i att orden, föremålen, personerna osv. denna gång skall illustreras med, som spelnamnet antyder, gester. Japp, här är det kroppsspråk och kvicka gester som gäller. Här är det fel med muntliga förklaringar eller synonymer, att förklara ordet med en klump lera eller en ritad bild som i somliga andra likartade spel. Så sätt ihop spelplanens delar, fyll påsen med ordbrickor, dela ut tutor, dra en bricka, vänd timglaset och sätt igång och gestikulera. Vad gör du för gester och tecken för att ditt lag på en halvminut skall förstå att du beskriver Silikon, en Pelikan, en Ormtjusare, en Vävstol eller Sega råttor?

Den tredelade spelplanen har totalt 4 parallella spår (för 4 olika deltagare eller lag) med utrymme för 20 vunna brickor i respektive rad. Först att vinna dessa brickor och därmed fylla sina fack är såklart spelets segrare. Under den halvminut som sanden i timglaset far förbi är det helt okej för den gestikulerande spelaren att plocka nya brickor och ge ledtrådar, så länge lagkamraterna bara svarar rätt. När tiden är ute är det dags för nästa lag att ta över och tävla. Tutorna kan motståndarna använda när de tror sig veta svaret för att stressa de tävlande. Skulle tiden ta slut utan att laget fått fram rätt svar får den som tutat först chansen att svara rätt och därmed ta brickan.

Utöver vanliga brickor med ord finns det också speciella brickor med låttitlar såsom Du gamla, du fria, Den blomstertid nu kommer, Stilla natt och en räcka mer eller mindre kända barnvisor. Dessa skall inte beskrivas med gester utan visslas fram! Kan lagkamraterna identifiera rätt låt får man stjäla en vunnen ordbricka från motståndarna, räkna den som sin egen och istället bjuda på visselbrickan. Ligger det en visselbricka på spelplanen måste den ersättas senare av en korrekt vunnen ordbricka, så att kunna vissla bra och kunna låtar kan ge ett bra övertag på konkurrenterna.

Är man på rätt humör med trevligt sällskap kan detta vara ett någorlunda festligt alternativ till andra ordförklaringsspel såsom Med andra ord, Alias, Pictionary, Tabu osv. Men detta är ett svårare spel än de just nämnda. Att vara mitt uppe i spelet och på tid rätt tolka gester blir fort väldigt stressigt och du har som sagt inte många sekunder på dig. Sitter man dessutom vid ett bord och spelar kan det vara svårt att enkelt och tydligt kunna utföra gesterna eller ens se dem för ofta vill man kanske visa en fot, en spark, ett ben eller dra nytta av en viss rörelse. Det underlättar förstås också om man är i en miljö där det finns en massa olika saker eller färger att dra nytta av och peka på.

Ja, det här spelet där man skall utföra charader fungerar mindre bra som bordsspel och det är väl kanske därför jag sätter en svag trea som betyg. Jag tycker en del av tjusningen med spelet missas när man sitter rätt upp och ned vid ett bord och bara kan gestikulera med överkroppen. Och så gäller det såklart att ha rensat bort ljusstakar, flaskor och glas, godisskålar och annat från bordet (eller för den delen kanske rentav möbler från området där någon agerar). Jag är heller ingen större vän av att ömsom sitta, resa mig upp och gestikulera i en halvminut för att sedan sätta mig igen. Och att plötsligt börja vissla låtar känns lite malplacerat. Fast å andra sidan, med en enkel regeländring blir ju detta spel exakt som föregångaren Med andra ord om du vill. Byt bara ut gesterna mot uttalade synonymer eller andra beskrivningar av orden så blir det roligare och enklare på alla vis. Visselbrickorna kan bli vanliga tjuvbrickor och vips så kan man säga att du även har spelet Med andra ord i samma låda! Så fiffigt och så har du sparat en 2-400 kronor….