Med andra ord – Kändis (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare i lag
Ålder: Från 15 år
Speltid: ca 30 minuter
Innehåll: spelplan, 1000 polletter, tygpåse, 8 tutor, timglas, regler.
Spelidé: Kristina Ingvar, Håkan Sjunnesson, Erik Sturegård.


Med snart 20 år på nacken (2001) är partyspelet Med andra ord i mina ögon en svensk spelklassiker, ett mycket lättsamt och underhållande sällskapsspel att plocka fram när gänget vill tävla lite och samtidigt inte orkar engagera sig i krångliga regler och/eller riskera en lång utdragen speltid.

Det här är kändisutgåvan där samtliga spelbrickor bär namn på mer eller mindre bekanta personer (eller djur eller kanske andra varelser) inom precis alla kategorier du kan tänka dig. Här omnämns verkliga personer, nu levande och döda. Här finns påhittade figurer från film och TV, romaner, sagor och serier och mer...

Nu gäller det att vara bekant med skådespelare, politiker, diverse idrottare, kungligheter, figurer från historien eller mytologin, tecknade superhjältar och huvudpersoner från klassiska sagor och barnprogram. Ja, allt det och filmmakare, musiker och mer.

Och de är inte få, de där kändisarna. Det finns hela ettusen (1000!!!) pappbrickor att trycka ut från de många kartongarken. Jösses, vilket jobb att göra innan spelet kan börja. Men det är ett kärt besvär, för väl färdig med det arbetet blir det lätt att bjuda på mycket skoj igen och igen. Ja, fram med spelboxen, dra en bricka ur en påse och beskriv figuren med andra ord för ditt eget lag. Låt dem gissa vem du menar på tid. Gissar de rätt är brickan er och du fortsätter snabbt med att dra nya polletter. Så länge dina beskrivningar får laget att gissa rätt är det bara att fortsätta. Men snart så är de ca 40 sekunderna över och turen går över till ett annat lag...

Vill ni spela med extra kaos och hög ljudnivå medföljer tutor. Dessa använder motståndarna om de tror sig veta svaret och vill åt poäng i er spelrunda. Svarar ditt lag inte rätt innan tiden är över kan poängen gå över till den som tutat först och svarat rätt. Själv föredrar jag spelet utan tutor, det står sig riktigt bra även utan det extra inslaget.

Ett antal brickor (70 stycken) är så kallade tjuvar, brickor som när de dras låter laget stjäla en bricka från en motståndare.

Nytt för mig vs. en äldre utgåva av Med andra ord (och en liten förbättring) är att spelplanen nu omfattar 16 steg från start till mål och att det är ett sammanhängande, vikbart, långsmalt bräde. I en äldre version var brädet av gul plast och i tre separata delar att pussla ihop.

Med andra ord är en av mina absoluta partyspelsfavoriter, kändisutgåvan är om möjligt ännu bättre med alla polletter samlade kring ett tema jag verkligen uppskattar!