Med andra ord – Expert (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare i lag
Ålder: Från 15 år
Speltid: ca 30 minuter
Innehåll: Spelplan, 1000 polletter, tygpåse, 8 tutor, timglas, regler.
Spelidé: Kristina Ingvar, Håkan Sjunnesson, Erik Sturegård.


Dra en pollett ur påsen. På brickan står ett ord, en sak, en företeelse, en person, ett djur, ja vad som helst. Försök nu att med andra ord, och på tid, få dina lagkamrater att lista ut exakt vad det står på polletten... Tiden rinner snabbt iväg (timglaset är ca 40 sek) men om laget gissar rätt är brickan och poängen er och det är bara att fortsätta. Försök plocka så många poäng (rätta svar) på de där sekunderna som möjligt, sen går tiden över till ett motståndarlag.

Det lag som först samlar 16 rätta svar vinner. Fast det går bra att vinna med färre rätta svar också. I tygpåsen gömmer sig nämligen 70 tjuvpolletter vilka tillåter stöld av en vanlig bricka från valfritt annat lag! Men hur som helst, varje spelomgång susar snabbt förbi, den fulla speltiden är behagligt rask. Ja, på alla sätt är Med andra ord – Expertversionen en mycket trevlig bekantskap.

Det här med expert förresten, de här 1000 polletterna (undantaget förstås 70 tjuvar) bär visst ord som säkerligen är bekanta men ändå nog lite klurigare än andra att förklara snabbt och enkelt. Vad som kan vara ett extra svårt ord (värdigt expertutgåvan) skall jag låta vara osagt men här kommer ett slumpdraget urval av ord från brickorna i spelet. Hur skulle du beskriva; Fältskär, Parfait, Libido, Agronom, Gredelin, Tehuva, Piccolaflöjt, Litografi, Rimfrost, Alpacka, Pilgrim???

Om man tycker att orden är lätta att förklara och svara rätt på, kan man höja svårighetsgraden med de medföljande tutorna. Med dessa kan man införa extra stress och oljud, om det skulle göra spelupplevelsen bättre. Tutar gör motståndarna om de tycker sig kunna svaret i er speltur och vill försöka stjäla poängen, om ditt lag inte klarar uppgiften inom de 40 sekunderna. Jag älskar spelet som det är, utan de där tutorna. Varför sitta och spela, tävla och ha trevligt och vilja bli döv under tiden?

Ettusen pappbrickor att trycka loss inför spelstart är en väldig mängd kan jag säga. Det tar sin tid att fylla påsen men sen är man redo för spel. Expertversionen må vara snäppet svårare än andra versioner av spelet, men mängden ordbrickor är imponerande generös, allt innehåll är funktionellt, enkelt, bra på alla sätt och vis. Med andra ord är en partyspelsfavorit oavsett utgåva. Detta är en härligt varierad utmaning!

Extra plus för en ny vikbar spelplan, en smidigare, snyggare variant än den jag har i en äldre utgåva av grundspelet. Men tutorna kunde de ha skippat.