Masters of the Universe (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: 6-99 år
Innehåll: 1 spelplan, 1 fond, 1 insats, 4 spelpjäser med plastfötter, 2 tärningar, 20 kort, 21 vapenmarker, 6 stridsmarker
Konstruktör: Dan Glimne

Sådana här spel går det nästan tretton stycken på dussinet! Ja, alltså spel med upplägget att gå runt på spelplanen och samla ihop vad som nu behövs för att få röra sig mot målet och vinna. Lite speciellt är själva spelytan som du får bygga ihop på enklaste sätt. Först lägger du ut själva spelplanen som visar markerna utanför borgen Castle Grayskull. Sedan placerar du själva spelkartongen med insatsen bredvid, och mellan de båda delarna reser du fonden.

Först går du runt (utomhus) på spelplanen och samlar ihop så många olika vapen och utrustningsdetaljer du tycker dig behöva, därefter ger du dig iväg mot och in genom öppningen i fonden (som föreställer själva borgen) och fortsätter in för slutspelet. Insatsen som ligger i kartongen utgör själva borgens insida med gångar, falluckor och monster och det är där slutstriden med den onde Skeletor står.

Du sköter en av de fyra goda figurerna (He-Man och hans vänner), slår tärningar och förflyttar dig runt på spelplanen för att finna svärd, spjut, sköldar etc. Ju fler olika saker du får med dig in i borgen desto större chans har du att segra i slutet. Vill du ta en chansning och sätta din lit till framgångsrika tärningskast kan du rusa direkt in i borgen utan att samla utrustning.

Väl inne på andra sidan öppningen i fonden blir det tuffare klimat. Här finns fällor och monster, så kanske ändå att det är bra att ha viss utrustning med sig in i alla fall! Och där, längst in i borgen finns borgens härskare, Skeletor. Dags att fajtas. Först att besegra honom vinner! Ja, som sagt, spelupplägget känns säkert igen från liknande spel och He-Man har väl inte varit populär på 20 år, men det hindrar väl inte att detta är ett helt okej spel som kan få medelbetyg. Kanske inget favoritspel hos lite äldre spelare, men som tärningsspel med spänningsmoment för barn funkar det alldeles utmärkt.