Masterquiz II (Alga)3


Fakta:
Antal spelare: 2-8 spelare
Ålder: 16-99 år
Innehåll: Specialkortlek med 66 kort, kortask med 616 kort, regler
Konstruktör: Dan Glimne, frågor även av Ann-Gun Rittmalm

Över 3000 frågor om det fantastiska och det vardagliga, om det kända och det okända, och om det förnuftiga och det fullkomligt sanslösa! Ja, så står det på omslaget.

Det här var säkert mumma för frågespelsälskare på 80-talet. 30 år senare är det förvisso helt okej att spela men känns i alla fall layoutmässigt lite daterat och utskåpat av moderna versioner av Bezzerwizzer, Trivial Pursuit, Geni etc.

Sen är det förstås det faktum att många frågor rör situationer som kanske inte är sådär relevanta idag när det frågas om vilken idrottsklubb någon spelar i, länder som inte längre finns, valutor som numera skrotats och vilka två länder som är världens största på någonting… Ja, en hel del kan ha ändrats på 30 år så att svaren borde vara annorlunda mot vad som anges som rätt svar på korten.

Men i alla fall, här kommer en saftig laddning kunskapsfrågor om allt möjligt mellan himmel och jord. Masterquiz II var kanske främst avsett som en utbyggnad av spelet Masterquiz men detta går bra att spela utan ettan. Här behövs ingen spelplan, spelpjäser eller tärning, det funkar fint med bara kort med frågor och svar och en bunt specialkort.

Specialkorten bär alla texten H, G, K, N, B eller Chans, Dubbelchans, Duell. De 5 förstnämnda är förstås begynnelsebokstäverna i de olika frågekategorierna som finns, H för Historia (och ”samhällskunskap”), G för Geografi och resor, K för Konsterna (böcker, film, musik, teater osv), N för Naturvetenskaperna (djur, teknik, rymden osv) och förstås B för Blandat, allt det där som inte ryms under övriga teman.

Chans innebär att spelaren själv får välja ämneskategori, Dubbelchans innebär 2 gissningar på samma fråga och med Duell väljer frågeläsaren en kategori åt dig. Klarar du inte frågan dras en ny i samma kategori och så går den frågan vidare till näste spelare i tur osv. till dess att någon svarar rätt. Duellen ger alla en hygglig chans att närma sig segern under, så att säga, din spelomgång, men där du får en svår fråga kan nästa spelare få en väldigt lätt… Fast det gäller såklart hela spelet igenom, det är ju speluppläggets natur, det kan komma enkla eller svårare frågor precis när som…

De här specialkorten blandas och så delar man ut ett antal till varje deltagare. Reglerna föreslår 7 kort till var och en men man kan förstås ta valfritt antal för en varierad spellängd och svårighetsgrad. Allt handlar såklart om att bli av med de här korten du nu har på hand, det är i dessa kategorier du skall få dina frågor.

Ett rätt svar på en fråga befriar dig från ämneskortet ifråga, ett felaktigt svar tvingar dig att kasta specialkortet för ett nytt att ha inför kommande omgångar. På så sätt är det kanske inte hela världen att få de ämnen du ogillar på startkorten… Svara fel och byt ut dem då! Fast då kanske motståndarna snabbt rusar mot segern… jaja.

Med ett rätt svar i taget minskar du ned på din korthand för att snart kunna knipa segern. Väl?

Reglerna ger förslag på olika spelvarianter, lagspel, handikappspel etc. Boxen rymmer en fullspäckad korthållare för drygt 600 frågekort (3000+ frågor och svar) samt specialkorten och ett regelark.