Master of Television (No Dice Boardgames)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare (eller lag)
Speltid: ca 45 minuter
Innehåll: Spelplan, 6 spelpjäser, 42 ”plattskärmar”, tärning, kort med totalt 1920 frågor och svar, regler

Här handlar det om att bli en mästare i att känna igen TV-serier, TV-program, skådespelare, specifika roller, veta vad programmet handlade om, programledare och mycket mer.

Först vandrar spelarna runt på spelplanens fält i de mindre fyrkanterna. Där finns rutor för frågor inom fyra olika kategorier; Comedy, Drama, Crime samt Show. I Show-kategorin ryms diverse dokusåpa-serier, julkalendrar, melodifestivaler, talkshows och en hel radda olika lek- och tävlingsprogram.

När dessa kategorier är avklarade flyttas respektive spelpjäs in till den större kvadraten mitt på spelbrädet. Här finns fält för de fyra sista ämnena; Lifestyle, On-Screen, Off-screen samt Citat.

Lifestyle rör somligt kring program och personer kopplade till matlagning, bilkörning, konst, inredning, ett liv som modell, ja diverse dokumentärer och samhällsprogram.

On-screen kan röra detaljer om det som hörs och syns på TV-skärmen, musik, specifika platser eller föremål. Eller för den delen personer också…

Off-screen rör såklart det som hänt vid sidan av själva programmet, t.ex. sådant som rör personers privatliv, tidigare eller alternativa karriärer, släktskap, uttalanden någon gjort kring något, reklam osv. Just den här kategorin är med sitt synnerligen varierade innehåll också den kanske svagaste i samlingen. Svaret på somliga frågor kan också bli felaktigt mot nu rådande situationer.

TV-stjärna X är kanske inte idag gift med Y… Längden på en annan kvinnlig kändis är väl också något som kanske kan vara lite osäkert och föremål för diskussion. Spelar det förresten någon roll om personen är 162, 166 eller 170 cm lång? Ja, somligt har kanske inte så värst mycket med Television att göra.

Men ändå, Master of Television är kul, särskilt om du följt en massa serier och kändisar genom åren. Frågorna är varierade, innehållet rätt omfattande och så länge hela spelgänget vill djupdyka i TV-världen så kan detta bli riktigt festligt. Det här är ett spel där jag skulle kunna glänsa!

För det första rätta svaret i respektive ämne (undantaget Citat) vinner man en ”plattskärm”, en fyrkantig bricka att trä på sin spelpjäs. Fler rätt besvarade frågor inom samma ämne ger inga extra brickor. När man samlat ihop samtliga 7 olika plattskärmar är det dags för en fråga i kategorin Citat, spelets sista moment. Fram hit är nämligen fälten för Citat-frågor att betrakta som neutrala, något att hoppa över. Den spelare som sedan är allra först med att korrekt kunna säga vilken TV-serie eller vilket program ett visst citat kommer ifrån vinner hela spelet och kan således titulera sig Master of Television.

I spelet ingår 240 olika frågor inom respektive ämne och det är en mix av både svenska och utländska TV-serier och program.