Master of Movies (No Dice Boardgames)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare (eller lag)
Speltid: ca 45 minuter
Innehåll: Spelplan, 6 spelpjäser, 42 ”filmrullar”, tärning, kort med totalt 2400 frågor och svar, regler

Om du är en sann cineast är det väl värt att titta närmare på det här spelet. Här är det filmfakta i fokus. Skådespelare, filmmusik, filmcitat och mycket mer avhandlas på totalt 2400 olika frågor.

Det handlar om att spela sig igenom 8 olika kategorier; Film, Regissör, Kvinnliga skådespelare, Manliga skådespelare, Biroll, On-screen, Off-screen samt Citat. Det finns 300 frågor inom respektive kategori. För alla frågekategorier utom Citat kan du med ett rätt svar vinna en ”filmrulle”, en färgad spelbricka att trä på din spelpjäs. Flera rätta svar inom en och samma kategori ger inga extra rullar men du får alltid kasta tärningen och fortsätta att besvara nya frågor så länge du svarar rätt. Samlar du ihop 7 olika filmrullar avslutar du spelet genom att svara rätt på ett citat – vilken film kommer meningen ifrån?

I ett första delmoment skall du spela på cirklarna i spelplanens hörn. Där finns rutor som avser frågor i de första fyra kategorierna. Först därefter går spelet vidare i den större mittcirkeln och då med frågor i de andra fyra ämnena. Citatfälten hoppas dock över till dess att de 7 olika filmrullarna samlats ihop och när så skett kommer du bara att få Citat-frågor framöver, eller minst en i alla fall…

Master of Movies är ett svårt spel. Här finns en bra mix av både svenska och utländska filmer och filmpersoner och visst känner man säkert till både svenska och utländska klassiker, de allra största Hollywood-produktionerna och världskända skådisar som regelbundet förekommer i media, men resten…? Tillåt mig att tvivla.

Kategorin Film anger bara filmerna med originaltitlarna och hur många olika filmregissörer känner du till? Kvinnliga och manliga skådespelare är kanske hyggligt enkla kategorier men birollsinnehavarna får inte alltid lika mycket uppmärksamhet och kan erbjuda en utmaning.

On-screen handlar om allt det där som syns och hörs i filmerna. Var är filmen inspelad? Vilket yrke har en viss karaktär i filmen? Vad heter karaktären? Vem skrev musiken? Vart reste de? Ja, här gäller det nog att faktiskt ha sett filmen ifråga. Detsamma är troligen rätt nödvändigt för kategorin Citat också. Citaten utgör i mitt tycke en extra spännande och annorlunda kategori och en svår sådan. Här gäller det att tänka till…

Off-screen är kanske spelets svaga del. Den här kategorin handlar om allt sådant som försiggått utanför vita duken, om skådisarnas privatliv, om pojk- och flickvänner, föräldrar, annan släkt och vänner, yrken innan skådespeleriet, ja, kort sagt kändisskvaller i en eller annan form. Det är inte alltid alla frågorna här känns sådär himla vare sig viktiga eller intressanta i ett filmfrågespel, tyvärr.

Detta är förvisso ett spel från 2000-talet men just den här kategorin, Off-screen, kan olyckligtvis ändå erbjuda en del felaktiga frågor, eller svar rättare sagt. Svaret som anges till frågan ”Vem är X gift/förlovad/tillsammans med?” behöver ju t.ex. inte alltid vara exakt vad som gäller idag. Sådana tveksamma frågor får väl spelgruppen kollektivt besluta att ta bort eller godkänna efter eget gottfinnande.

Överlag är Master of Movies snyggt, omfattande och så varierat som det nu går att få ett spel med enbart filmfrågor. Det gäller liksom bara att finna lagom många goda vänner med samma filmintresse som en själv för att det skall bli riktigt kul att spela.