Markoolio (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 deltagare
Ålder: Från 8 år
Speltid: Ca 60 minuter
Innehåll: Spelplan med två snurrpilar, 3 kortlekar med charader, rimlekar och frågor, korthållare, fem spelpjäser med plastfötter, två tärningar, händelsekort, 5 st 12-bitars pussel, regler
Konstruktör: Marko Lehtosalo (Markoolio)

Här gäller det att kasta tärning och gå spelplanen runt, runt i varv efter varv och försöka samla ihop pusselbitar. Den som först kan färdigställa ett Markoolio-pussel vinner och varje deltagare har 12 bitar att samla till sin unika Markooliobild.

Du kan vinna (och förlora) pusselbitar på en mängd olika sätt. Du får ta en ny pusselbit varje gång du passerar startrutan, andra rutor på spelplanen kan omedelbart ge dig en extra pusselbit eller tvinga dig att lämna tillbaka en. Kan du svara rätt på allmänbildningsfrågor och/eller besitter specifik Markoolio-kunskap belönas du med en ny bit. Du kan tävla mot en annan deltagare i Tärningsduellen och kasta tärning för att hamna så nära 21 som möjligt för en ny pusselbit, eller vinn en i Arga Leken där du och en motspelare stirrar ut varandra i syfte att inte skratta först…

Ett annat moment är charader där du med kroppen skall illustrera något för de andra. Kan du få någon annan att förstå vad du beskriver får ni båda varsin pusselbit. Du kan spela Hitta Jokern för att vinna en pusselbit (en chans på tre) eller ta dig igenom ett supersnabbt parti av Finsk Bingo där du kan vinna 1, 2 eller rentav 3 pusselbitar.

Den smått hysteriskt färgsprakande spelplanen har också två snurrpilar du kan sätta fart på för att slumpa fram ett nytt tävlingsmoment eller ge dig eller snuva dig på en bit till Markooliopusslet. Lägg till detta en bunt varierande, mer eller mindre knäppa, Händelsekort och lite annat så har du spelet Markoolio, ett riktigt knasigt spel som spretar något enormt.

Är det för barn? Är det för vuxna? Det beskrivs på asken som ett familjespel men jag har svårt att se tonåringar och vuxna finna något bestående nöje i detta. Att kalla det barnspel blir samtidigt också missvisande. Allmänbildningsfrågorna är inte alltid enkla eller anpassade för yngre spelare. Ja, kunskapsfrågor varvas med typiskt Markoolio-knas (förvisso levererat med glimten i ögat, men ändå…) och en massa tärningskastande. Och där sitter man och spelar brädspel, kastar tärning och flyttar pjäser, och så skall man fara upp och göra charader… Suck, jag gillar inte sådant.

Här finns en del lättsamma, snabba spel i spelet och många kort med frågor och charader och ställer man bara upp på charader, tärningskastande och knäppa tävlingar är Markoolio-spelet helt okej. Det erbjuder lite skoj för stunden, visst är det så, men detta är inget spel man återkommer till speciellt ofta eller spelar igen med samma spelare. I alla fall inte över en viss ålder som väl inte är speciellt hög…

Att komma över de här nödvändiga 12 pusselbitarna är enkelt och går förhållandevis snabbt. Jag har svårt att se att den angivna speltiden om ca 60 minuter skulle vara det normala, jag tror vi var klara med ett parti på lite över 20 min.