Malenas lustspel Ett spel om samlevnad (Casper)


Fakta:
Antal spelare: 1-4 par
Ålder: Vuxenspel
Speltid: 45-90 minuter
Innehåll: Spelplan, 4 spelpjäser, 208 kort med totalt 1008 frågor (varav 56 charadkort), tärning, önskelisteblock, regler
Konstruktörer: Sverker Haraldsson och Malena Ivarsson

I Malenas lustspel, som är ett spel om samlevnad, är visst målet att lyckas vara först med att nå husets sovrum. Jaha ja. Det moderna paret kan förstås ha sex och i övrigt mysigt tillsammans precis var som helst, men okej då. Förflyttningsslingan tar dig genom hall och kök, genom vardagsrum, allrum, kontor och slutligen badrummet, för att i nästa fas, på upploppet, låta dig nå sängkammaren.

Så det hela är ett enkelt race. Ställ en pjäs på startrutan, kasta en tärning och flytta framåt. På de allra flesta rutorna händer ingenting, det är de små symbolerna för olika specialrutor du skall vara observant på. Här kan nu komma diverse frågor eller uppgifter att utföra.

Ja, når du en sådan ruta måste du stanna, och det gäller även om din tärning visar fler möjliga förflyttningssteg. Det enda undantaget från den regeln är Casper-rutan på tre ställen som raskt får passeras. Men den som hamnar där får backa en motståndare hela 9 steg! Elakt.

För en ruta med texten Bonus slår man med en tärning och läser av utfallet för att få veta vilket kort som skall dras. Andra rutor är som sagt symbolmarkerade för en viss typ av händelse. Det finns sex olika korttyper i spelet.

SANT eller FALSKT-Män, SANT eller FALSKT-Kvinnor, Erkänn!!!, Vad svarar min partner?, Scenen samt Charaden.

De båda första rör förstås något slags faktafråga om livets väsentligheter såsom sex och samlevnad, biologi, psykologi, sexuella vanor och ovanor.

Exempel: Sant/Falskt - Den vanligaste könssjukdomen i Sverige är klamydia. En vuxen kvinnas livmoder har ungefär formen och storleken av ett päron. Man kan skylla vissa våldtäkter på att kvinnan klätt sig utmanande. Om mannen inte får tömma sin säd samlas sperman som en slaggprodukt i hans pung.

Erkänn!!! är förstås en mer eller mindre het eller känslig fråga, här gäller det att vilja och våga berätta sanning, fantasier eller kanske bara ljuga riktigt övertygande. Det här är såklart kategorin man inte nödvändigtvis vill prata om inför kompisar, eller med någon alls för den delen.

Exempel: Tycker du att sex tröttar ut dig eller laddar upp dina batterier? Hur ung var den yngsta du älskat med? Har du varit någons hemliga beundrarinna, i så fall vems? Vad är det löjligaste dina föräldrar berättade för dig om sex när du var liten? Har du varit med om petting i en mörk biosalong? Vilken sport tycker du är den mest erotiska?

Kategorin Vad svarar min partner? är såklart frågor av liknande typ; tycker din partner om snabbisar? Vad ser han först på hos kvinnor? Skulle han kyssa dig om du precis ätit vitlök? Skulle han beskriva dig som högljudd i sängen? Vilken maträtt gör henne mest upphetsad? Partnern skriver förstås ned sitt svar först innan den andra teamhalvan svarar muntligt. I den bästa av världar överensstämmer svaren.

Scenen är spelets festligaste del, rena kunskapsfrågor om kända kärleksscener och omtalade skandaler från filmens, musikens, litteraturens och teaterns värld. Exempel: Var hölls 1969 världens första porrmässa? Vem skrev erotiska noveller i titlar som Venusdeltat och Venusbarn? Humphrey Bogart kallade en viss kvinna Baby, vem?

Charader innebär förstås precis just det, någon skall upp och utan ord illustrera Fula gubbar, Flickorna i Småland, Små vita lögner, Jag ska sova på saken, Han blev sjösjuk när de älskade i en vattensäng, Äta upp någon med ögonen... osv.

I sanning blandad kompott i det här spelet. Till saken hör också att spelet i sin grundform helst skall spelas av två eller flera par som tävlar tillsammans mot övriga. För somliga kategorier kan ett visst spelkort ange vem som skall svara eller utföra en uppgift, för andra kategorier blir det motståndarna som får bestämma.

Generellt gäller att rätta svar ger två stegs omedelbar bonusförflyttning framåt, vägran att utföra en uppgift alls bestraffas med 3 steg tillbaka! Finns här endast ett enda par som vill spela tävlar man givetvis inte tillsammans utan kämpar om att själv först nå sovrummet. Nu kan det förvisso vara riktigt trevligt att få vara ensam där också, men så är inte tanken.

Nu adderas istället ett önskelistemoment med saker man kan önska sig i verkliga livet; frukost på sängen, få romantisk middag, slippa diska, slippa ta hand om barnen om de vaknar etc. Av oförklarlig anledning förändras även charad-momentet, nu skall man visst rita saken istället...

Jaja, här har vi ytterligare ett av de där pinsamma spelen som är menade att vara skojiga men där det mesta faller platt. Inte nog med att spelet idag är rejält daterat och fult, det är feltryck här och där på somliga kort, och när är det nånsin skoj att avslöja egna sexhemligheter för ett helt gäng andra? Troligen aldrig. Risk för osämja kopplat till somliga svar föreligger såklart också. Utan tvekan är kunskapsmomentet Scenen spelets behållning och för detta inslag allena blir betyget för Malenas lustspel en tvåa.