Malarky (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 spelare
Ålder: Från 12 år och uppåt
Speltid: Ca 60 min
Innehåll: 307 frågekort, 5 bluffkort, 6 korthållare, 1 tärning, 42 färgade röstningsmarker, spelregler och protokollblock
Konstruktör: David Feldman

Malarky är frågespelet där du på kort tid skall hitta på ett trovärdigt svar på en fråga som du troligen aldrig fått förut. Därmed inte sagt att frågorna är udda, tvärtom. Detta är 921 frågor som rör vardagliga mysterier. Syftet är att hitta på en förklaring som är så trovärdig att dina motspelare köper ditt svar som det rätta när alla har avgett sitt svar på frågan. Den som kan lura till sig flest röster från motståndarna genom trovärdiga förklaringar vinner.

En spelare tar ett kort och placerar det i en av korthållarna. Frågan läses högt för alla och samtliga spelare funderar ut ett svar. Alla tar varsin korthållare och i en av dem sitter nu kortet med frågan och det rätta svaret! Denna person skall nu med egna ord ”bara” leverera det rätta svaret som finns på kortet, övriga spelare måste berätta sin lögn eller det rätta svaret om de vet det! Beroende på turordning kan nu någon faktiskt berätta rätt svar innan den med det rätta svaret i korthållaren fått säga sitt. Då måste denne nu göra en Malarky! Dvs hitta på ett eget svar, eftersom alla svar måste vara olika.

Bluffspel kan vara roliga och detta är ett helt okej spel. Tyvärr är en del av frågorna så allmängiltiga att alla kring bordet redan från början vet rätt svar. Då känns det inte relevant att ljuga ihop andra svar som direkt genomskådas, och det är bara att lägga kortet åt sidan och ta ett nytt. Det förtar lite av nöjet. Sen kan man också anmärka lite på den stora asken som egentligen bara rymmer ett ställ med kort och en påse plastmarker. Och ett helt vanligt vitt pappersblock – men ingen penna! Det blir ett onödigt skrymmande spelpaket. Malarky är en variant på kultspelet Rappakalja, med den skillnaden att du slipper skriva ned ditt svar utan kan berätta fritt. Ett plus är förstås att du här kan få reda på en hel del spännande fakta om allt mellan himmel och jord.