Magor (Ravensburger)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 5-99 år
Speltid: ca 15 minuter
Innehåll: Trollkarlen Magor (med slumpvalsdator, det du!), spelplan, 32 ingredienser till den magiska drycken, regelhäfte
Konstruktör: Wolfgang Riedesser


Trollkarlen Magor bjuder in dig till hans hem. Du och några andra vänner (naturligtvis de övriga spelarna) skall få göra magisk dryck. Ni måste själva ha med er ingredienserna och det ställer ni såklart upp på. Fast ni tänker samtidigt busa lite med Magor. Alla har ni också med er det trollkarlen avskyr mest av allt och som absolut inte fungerar i den magiska brygden spindlar!

Vilket på ett sätt är lite mystiskt eftersom ni har med er så vitt skilda saker som grodor, insekter, maskar, bajs, benknotor, ormar, svampar, fjädrar, löv och annat som dock verkar fungera alldeles utmärkt...

Nåväl, åtta ingredienser var har ni med er, fem stycken pappbrickor som avbildar saker som är helt okej att slänga i grytan och så tre brickor med spindlar. Två av dessa spindelbrickor avbildar en spindel vardera och så finns där en bricka med 2 spindlar på. Nu vinner den spelare som först lyckas bli av med alla sina medhavda ingredienser, dvs. samtliga åtta brickor. Det säger sig självt att någon fungerande magisk dryck kommer ni inte att få till...

Reglerna är busenkla, men det skall de väl å andra sidan vara i ett spel för barn. I varje omgång väljer varje deltagare en av sina ingrediensbrickor och spelar helt enkelt ut den på spelplanen med baksidan vänd uppåt (bilden nedåt således). Spelbrädet har såklart markerade cirklar med plats för upp till 4 x 8 brickor.

När alla gjort sina val, spelat ut sina dolda ingredienser, kommer Magor för att kontrollera hur arbetet med den magiska drycken fortskrider. Har ni satt i fräscha AAA-batterier i plastfiguren som är Magor är det bara att trycka på knappen och se pjäsen lysa upp, blinka och börja pipa. Wow!

Slocknar Magors trollkarlshatt efter pipen är allt frid och fröjd, alla har klarat kontrollen, eller rättare sagt Magor verkar ha struntat i att ens göra någon granskning. Allas utspelade ingredienser (vad det nu kan röra sig om) verkar ha gått rakt ned i grytan utan att Magor reagerat. Låt helt enkelt alla brickor ligga kvar på brädet, bildsidan fortsatt nedåt, och gläd dig åt att kanske ha spelat ut din 2-spindlar-ingrediensbricka och ha kommit undan med det. Skönt!

Skulle dock Magors hatt lysa även efter det att figuren slutat med sina pipljud ja då är det sannerligen dags för kontroll och upp till bevis vad sjutton har ni slängt i grytan egentligen? Försöker någon sabotera projektet eller inte?

Alla får vända upp sina just spelade brickor och visa sina ingredienser. Så länge det är godkända saker händer inget (låt brickorna ligga kvar, du är ett steg närmre segern), men skulle det nu avslöjas att någon spelat en spindelbricka får den spelaren ett straff! Spindelbrickan måste genast tas upp på hand igen. Spelade man dessutom ingrediensbrickan med 2 spindlar måste den brickan och dessutom även den man lagt ut i varvet innan också plockas upp. Javisst, blir du avslöjad med att slänga spindlar i den magiska drycken tar du upp en eller två ingrediensbrickor och får istället försöka att göra dig av med dem i kommande omgångar.

I varje omgång spelas således varsin bricka ut och därefter trycker man igång Magor. Han blinkar och piper och lyser, kanske blir det kontroll, kanske inte. Och så gör alla om det hela igen och igen till dess att någon lyckats bli av med samtliga åtta ingredienser man hade med sig till mötet.

Tja, Magor är helt okej som barnspel, kanske, men inte märkvärdigt skoj för vuxna. Ett litet bluffmoment då och då och så enbart slump på det som avgör om en bluff skall synas eller ej, därtill en spelpjäs som blinkar och piper och kräver batterier...nja. Man tröttnar rätt snabbt, trots endast 10-15 minuters speltid. Lägger batterierna i Magor av kan man såklart lika gärna kasta en vanlig tärning, 1-2-3 han kontrollerar ingredienserna, 4-5-6 han kollar inte... eller nåt... Regelhäftets tips om att stoppa Magor i fickan och ta med honom till lekparken för att visa honom för vännerna struntar jag i...