Maestro (Casper)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 8 år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 1 spelplan, 4 agenturer, 1 påse plastmarker, 14 applådbrickor, 1 kritikerbricka med plastfot, 46 musikerbrickor, 10 maestro-brickor
Konstruktör: Rudi Hoffmann

Låt dig inte luras av de tecknade illustrationerna och den rekommenderade lägsta åldersgränsen på 8 år. Priset Guldtärningen för 1991 års bästa familjespel antyder något mer än att detta bara skulle vara ett spel för de yngsta. Maestro kan spelas som ett hyggligt enkelt brickläggningsspel för hela familjen, men erbjuder också en utmaning för den uppmärksamme, tävlingsinriktade taktikern. Allt beror på spelgruppens sammansättning.

Spelplanen visar med bilder de musikanter som krävs för att framföra 10 stycken namngivna klassiska musikstycken. Låtarna kräver 2-7 musikanter vardera och det behövs i de olika låtarna ett visst antal gitarrister, violinister, någon som spelar bas, cello, slagverk, tuba osv. Det är ditt jobb att samla ihop artisterna som skall uppträda.

Enkelt uttryckt får du poäng för varje musikant du spelar ut, sedan drar du nya och placerar i ditt artiststall (din agentur) som du sköter och har liggande framför dig. Agenturen rymmer maximalt 10 artister i taget och det är därifrån du finner de musikanter (brickor) som du får spela ut. Om det passar dig bättre får du stjäla artister från motspelarna men då krävs det att brickorna ligger på plats 1-5 i deras agentur. Det innebär ju förstås också att de musikanter de själv förvarar på dessa platser kan plockas upp och spelas ut av motspelarna. Så då vill du naturligtvis skydda dina viktiga artister genom att lägga dem på plats 6-10 istället. Det går förvisso utmärkt, men när spelet tar slut blir det minuspoäng motsvarande de platser där du fortfarande förvarar musikerna. Tanken är ju ändå att de skall uppträda, dvs. ligga utlagda på ett musikstycke på spelplanen!

Men så enkelt är det ju inte alltid. Det finns 10 brickor föreställande en Maestro, självaste dirigenten. Det behövs en sådan i varje musikstycke och väl utlagd ersätter denne helt sonika valfri musiker, vars bricka alltså blir över. Om det kniper kan du spela ut ytterligare Maestros som ersättare för en eller flera spelemän i låtarna om du för tillfället saknar en speciell bricka. Det innebär ju dock att inte alla låtar på spelplanen kan framföras eftersom spelet bara har 10 Maestros och det från början krävs en Maestro som ledare i varje låtteam.

Med en Maestro väl utplacerad fortsätter du sedan fylla på låtraden med andra musiker från Maestrobrickan och vidare åt sidorna. Så tro inte att du kan lägga dina musiker var som helst, när som helst. Nej, musikerna måste komma i en viss ordning.

Längst ned på spelplanen finns 14 rutor för applåder. Applådbrickorna blandas från start tillsammans med alla brickor för Maestros och de olika musikanterna. Du bestämmer dig på förhand för att dra 1-3 nya brickor i varje drag, som ersättning för de du strax dessförinnan spelat ut. Maestros och artister lägger du på bästa ställena i ditt artiststall för senare utläggning. Drar du applåder börjar du fylla de 14 rutorna på spelplanen. Spelet är slut i samma drag de 14 applådbrickorna lagts ut. Alternativt tidigare om det blir så att en viss spelare i sitt drag inte kan lägga ut en enda bricka av sina egna eller de som får stjälas av motståndarna.

Du får fler poäng ju fler musiker du lägger ut. Kan du samla ihop och lägga ut musikanter till ett helt musikstycke i ett drag dubblas poängen. Väl igång flyter spelet på ganska bra. Eftersom man får poäng i varje drag blir det snart ett väldigt pillande med de små färgade poängbrickorna men det får man väl stå ut med. Maestro är helt okej och en svag till medelstark trea i betyg räcker bra.