Svenska MAD:s spel för dåliga förlorare (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 8 år
Innehåll: 1 spelplan, 2 tärningar, 4 spelpjäser, spelpengar i olika valörer samt 24 spelkort

Spelets mål är synnerligen enkelt. Du startar med 10.000 spänn i form av papperssedlar. Var den som först blir av med alla pengar så har du vunnit! Simpelt, va? Nja, inte riktigt. Detta är ett evighetsspel. Detta spel har jag spelat med olika vänner av och till i 20 år, och oftare än inte får vi ge upp efter en timma eller så för att ingen lyckats vinna (dvs. förlora sina pengar!). I nästan varje parti växer allas pengahögar hela tiden och det är troligare att sedlarna som följer med tar slut och att ni får sitta och skriva ut kom ihåg-lappar med det belopp ni verkligen har samlat på er, än att någon blir bankrutt och vinner spelomgången. Det är något som är sjukt med det här spelet, men det är kanske meningen? (Eller också har vi alltid bara haft maximal otur när vi spelat?)

Bland spelplanens 60 fält finns rätt många rutor där du kan bli av med 500 spänn i taget. Fast för att balansera detta finns några rutor där du istället tjänar (nej tack, helst inte!) desto större belopp. Ca 10 stycken rutor handlar om att två eller flera spelare skall byta pengar med varandra, så just när du kanske lyckats bli av med sedlar kan du få ärva motspelarens jätteförmögenhet och få börja om igen med att spendera pengarna. Och sakta blir du av med en peng, och då vips skall du byta pengar igen. Pengar som byter ägare och skickas runt bordet dominerar spelandet, helt klart.

I sann Svenska MAD-anda finns här förstås en del knäppa illustrationer på spelplanen och en del tokiga specialregler. Alla tärningsslag skall t.ex. slås med vänster hand. Den som ser en motspelare kasta tärningar med höger hand får bjuda denne på en peng! Vägen till seger verkar annars gå via korten man drar. Femton rutor på spelplanen uppmanar dig att dra ett kort, och på dessa finns goda möjligheter att bli av med en slant eller två, om du följer kortets galna uppmaning. Själv vill jag oftast åt kortet som ger dig möjlighet att gå till valfri ruta. Då brukar jag gå till ”kvitt eller dubbelt”-rutan där allt man har kan reduceras till ynka 1500:-. Eller om oturen är framme, mångdubblas, vilket förstås oftast är det som händer. Och så sitter man där till slut med flera hundra tusen spänn, sedlarna i asken är slut och man tvingas skriva kom ihåg-lappar med aktuellt saldo...

Ett parti med goda vänner kan vara okej någon gång ibland. Snart har man lärt sig vilka kort och rutor som är bra och missar man dem blir detta ett segt evighetsspel. Synd, men det måste bli ett lågt betyg på detta spel.