Machi Koro: Millionaire's Row (IDW Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 80 kort - 20 Major Establishments (lila byggnader) och 60 vanliga byggnader (gröna, blå, röda), 28 renoveringsbrickor, regler
Konstruktör: Masao Suganuma

Förpackningen må säga 2-4 spelare men det verkar medfölja kort för 5 spelare och det verkar väl rimligt med tanke på att den tidigare expansionen (Harbor) byggde ut spelet för en extra deltagare, en femte. Verkar konstigt med ett steg tillbaka annars…

Nåväl, här kommer 4 nya olika lila kort, dvs. de större verksamheterna (Major Establishments) samt tio vanliga mindre (på gröna, blå och röda kort).

Startupplägget är detsamma som det som presenterades i Harbor-expansionen, dvs. inte alla kort finns tillgängliga från start utan samtliga spelkort blandas i en hög och därefter vänds de upp ett i taget till dess att 10 olika kort finns tillgängliga. Det innebär ett slumpartat utbud av kort där somliga är mer eller mindre användbara och eftertraktade vid olika tidpunkter. Och så gäller det förstås att kunna slå till och få köpa det där man önskar när kortet väl dyker upp. Troligen är det någon annan som stjäl det rakt framför näsan på en…

Ett par av korten är kopplade till ditt byggande av landmärken (Landmarks). Har du endast hunnit bygga ett, eller inget alls, kan du få pengar om du slår fram låga siffror.

Rivningsföretagets kort tvingar dig å andra sidan att riva ett av dina Landmärken så att du måste bygga det på nytt. Du kompenseras dock med hela 8 mynt så om du konstant bygger och river det allra minsta Landmärket går det att snabbt tjäna en slant!

De röda korten kan vara riktigt luriga. Den franska restaurangen ger dig 5 mynt om någon annan spelare (som redan byggt 2 landmärken) slår 5 med en eller flera tärningar. Kortet för Klubben kan ge dig någon spelares alla mynt, om denne slår 12-14 har byggt minst 3 landmärken.

Några kort förstår jag inte riktigt vitsen med alls, de är riktigt tveksamma chansningar som bäst. Fast det kan ju vara skoj att spela med sådana också. Lånekontoret ger dig 5 mynt när du köpt och placerat ut kortet framför dig, men att sedan själv under resten av spelet kanske slå 5-6 tvingar dig att ge banken tillbaka 2 mynt var gång. Det får ju inte hända för ofta i så fall.

Utställningshallen (10) låter dig aktivera valfritt annat kort (dock ej ett lila), men det sker till det höga priset av att du måste återlämna utställningshallen! Och det kortet kostar 7 mynt i inköp så det blir till att ha andra kort också som kan ge mycket tillbaka om det skall vara någon mening med detta. Och vilket kort ger dig garanterat 7 mynt tillbaka? Ja, säg det, det kan finnas flera kort vid olika tidpunkter. Eller inga alls.

Flyttfirman är också lite tveksam, ett riktigt chanstagande, slår du 9-10 måste du ge en byggnad till någon annan. Du får förvisso 4 mynt och kan såklart ge bort det allra billigaste kortet, men ändå… Fast å andra sidan, ja kanske att det här är vägen till framgång?

Investerar du i en Wineyard kan du få mycket pengar. Kombinerar du med kortet Winery får du ännu mer ju fler åkrar med druvor du har. Tyvärr måste vingården sedan renoveras…

Ja, här har vi ett nytt spelinslag i Millionaire´s Row, renoveringar. Somliga kort tvingar en del verksamheter att renoveras. Det innebär att kortet förses med en renoveringsmarkör och för tillfället är stängt, oanvändbart. Vid nästa tärningsresultat som skulle aktivera kortet tas brickan istället bort utan att ge något extra och först vid nästa gång efter det som tärningen visar rätt siffror fungerar kortets effekt på nytt!

Flera av de lila korten är rätt spännande och kraftfulla. Tech Startup låter dig lägga undan 1 mynt på kortet i slutet av varje spelad omgång som ett slags investering. Detta blir pengar du sedan aldrig kommer åt men å andra sidan får du summan tillbaka från samtliga spelare (!) om du på nytt aktiverar kortet, kanske igen och igen. I sanning rätt lockande, eller hur?

Renoveringsfirman stänger ned alla byggnader (av en viss typ, ej lila) för samtliga spelare. Det är dags för renovering. Du får 1 mynt av motspelarna för varje stängd byggnad.

Parken (11-13) är också rätt häftig och bra att ha, kortet ger en rätt schysst möjlighet att balansera ekonomier. Slå samman alla spelares kontanta medel och fördela dem jämnt bland samtliga deltagare – en fantastisk möjlighet om man är fattig för stunden och någon annan stenrik. Men det gäller förstås att man kan slå fram den där summan som krävs…

Ja, det gäller ju förresten samtliga kort! Millionaire´s Row lyckas tillföra något lite nytt i spelmekaniken, mycket nytt vad gäller utbud av spelkort och justerar kanske en del väl kraftfulla kort från en ev. Harbor-expansion. Ja, den här boxen gör inte ett parti Machi Koro mindre roligt, snarare tvärtom.

Ytterligare något kort i den här samlingen har jag kanske inte nämnt men vilket det är kan du väl få upptäcka själv!