Lunar Command (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 15-30 minuter
Innehåll: Byggbar Legotärning, 6 Lego-mikrofigurer, 271 Legobitar, regler samt bygginstruktion


Lunar Command skiljer sig en del från somliga andra Legospel. Först och främst är detta enbart för två spelare, sedan är själva spelplanen rätt tom vid spelstarten. Det enda den omfattar är egentligen en poängskala för deltagarna, två möjliga startpunkter för spelarna samt ett antal gula robotar/astronauter, allt detta såklart hopbyggt av olika Legobitar. Tanken är att spelytan under partiets gång skall fyllas med utplacerade bitar som leder en deltagare till segern.

Resterande Legobitar deltar antingen ensamma eller hopfogade till diverse rymddelar såsom antenner, luftslussar och UFOn. Japp, det är rymdtema på det här spelet. Du kan också spela ut raka vita murar, kvadratiska murar, kupoler och/eller flytta astronauter och robotar.

Här gäller det att bygga ihop flera rymdstationer så att dessa bildar inhägnade områden. Du påbörjar byggandet intill en eller båda dina startkupoler och varvar sedan Legobitar motsvarande murar, antenner, kupoler och luftslussar. Allt du bygger skall såklart helst sitta ihop men två likadana bitar får inte placeras intill varandra. Här är det tärningen som avgör vilken typ av bit du får bygga med, eller om du istället för att bygga måste flytta en robot/astronaut eller ett UFO. Utplacerade UFOn blockerar förresten effektivt ett antal spelplansrutor från fortsatt byggande så länge de står kvarů

Ja, sätt samman små rum av murdelarna, varva med antenner och kupoler och glöm för allt i världen inte luftslussen till respektive rymdstation. Det är ju genom denna du skall försöka leda in spelplanens alla robotar och astronauter in till dina domäner. Tärningen styr en hel del, men ett visst mått av strategi och taktik krävs det allt för att skapa ett antal rymdstationer på bästa sätt.

När en rymdstation blivit färdig utdelas poäng till den spelare som då har flest färgade delar (kupoler, luftslussar och antenner i respektive spelarfärg) i stationens yttre mur. Bygger ni på olika platser är allt frid och fröjd men det kan också bli så att en annan spelare åker snålskjuts på ditt byggande, dvs. ni försöker båda att nyttja samma bitar till varsina rymdstationer. Kanske har du byggt färdigt stationen men motspelaren har fått in fler antenner osv. och därmed tar poängen?

I ärlighetens namn skall sägas att reglerna för Lunar Command inte är solklara, det lämnas en del i övrigt att önska när det gäller tydlighet. De exakta reglerna för byggandet lyser lite med sin frånvaro och tja, man kan kanske bygga lite hur som helst. Detta är ju mer Legobygge än spel, egentligen, och det gäller ju de flesta Legospelen, tycker jag. Reglerna omfattar bara två bristfälliga sidor, men det hela lyckas ändå kännas krångligt.

Det går säkert att få Lunar Command att funka som ett underhållande spel, men varför kämpa med det. Ett parti räcker bra, sen kan barnen ta bitarna till att bygga något annatů