Love Letter Batman (AEG/Cryptozoic)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: ca 20 minuter (för upprepade partier & en full omgång till 7 poäng)
Innehåll: 16 spelkort, 4 referenskort, 25 Batman-brickor, regler
Konstruktör: Seiji Kanai

Love Letter är ett utmärkt litet kortspel, lättsamt och snabbspelat, och att klistra på ett Batman-tema gör ju inte saken sämre, tvärtom. Här kommer de 16 spelkorten med snygga illustrationer på Batman, hans vänner och fiender och själva spelet dessutom med något litet regeltillägg som inte finns i originalet.

16 spelkort som sagt, märkta med värden från 1-8 där åttans kort är högst och mest värdefullt. Det finns 5 identiska Batman-kort med värde 1, 2 stycken Catwoman med värde 2, 2 stycken Bane med värde 3, 2 stycken Robin med värde 4 och två stycken kort med Poison Ivy med värde 5. De allra högsta korten finns i endast ett exemplar vardera (Two-Face värde 6, Harley Quinn värde 7 samt The Joker värde 8).

Allt handlar om att slå ut samtliga motståndare och vara ensam herre på täppan! Det gör du genom att spela ut ett kort i taget och konsekvent försöka sitta med ett högre kort på handen än vad en motståndare gör vid en jämförelse, eller genom att helt enkelt gissa vad en motståndare har och gissa rätt, då denne genast elimineras.

Blanda de 16 spelkorten, plocka bort ett ur spel utan att någon ser vilket. Nu blir det såklart omöjligt att veta helt säkert vilket kort som en motståndare sitter med. Ge sedan ett kort till varje spelare och lägg resten i en gemensam draghög mitt på bordet.

En aktiv spelare sitter alltid med två kort tillgängliga och väljer att spela ett av dem, så förste spelaren börjar med att dra ett extra kort till sin hand. Lägg därefter ut ett av dem framför dig och följ den korta lilla korttexten. Utspelat kort är sedan förbrukat och kommer inte mer i spel. Håll dock gärna reda på vilka kort som spelats under partiets gång! Det underlättar ju om inte annat när (om) du gissar vad någon annan har för kort.

Ja, här kan man nu, beroende på utspelat kort, få jämföra sitt kvarvarande kort med det hos en motståndare för att genast hoppas kunna slå ut denne (lägst kort förlorar), titta på en motståndares kort, tvinga en motspelare att byta sitt kort, byta eget kort mot någon annans, skydda sig en runda och merů

Spelet går förstås ruskigt snabbt, en spelare väljer mellan två kort, övriga sitter hela tiden endast med ett enda kort på handen. Är det högre eller lägre än någon annans? Vid lika händer ingetů

Spelar du Batmankortet (värde 1) skall du gissa (eller vet du?) vilket kort en motspelare har. Gissar du rätt har vederbörande slagits ut, du är ett steg närmre segern. Dessutom (om du gissat rätt och på en skurk!) belönas du med en liten oval, svart och gul Batman-träbricka. Detta är den lilla nyhet i reglerna som skiljer mot Love Letter originaletů

När du sedan är ensam kvar och totalsegrare i omgången får du också en liten Batman-bricka. Du får dem således genom att vinna ett parti och/eller eliminera elaka konkurrenter via Batman-kortet. En fullständig Love Letter Batman-upplevelse skall visst pågå till dess att någon samlat 7 sådana små brickor så det kan krävas både två och tre partier (eller fler) i rask följd. Å andra sidan går spelet rasande fortů Och vill man ha längre eller kortare speltid sätter man såklart ett annat mål på vunna brickor.

Love Letter är kompakt, enkel spelunderhållning i ett rasande tempo. Att via det allra första spelade kortet bli utslagen är såklart inget skoj, men man får komma igenom i en kommande omgång. Kom ihåg att spela ärligt, det här upplägget fungerar inget vidare om man ljuger om vilket kort man har på handen.