Love Letter (AEG)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 10 år och uppåt
Speltid: 20 min (för typ ett dussin partier ja..)
Innehåll: 16 spelkort, 4 referenskort, 13 träkuber, regler
Konstruktör: Seiji Kanai

Du har skrivit ett kärleksbrev till din favoritprinsessa på slottet men du kan tyvärr inte överlämna brevet personligen, du måste be om hjälp. Vem skall du förlita dig på? En anställd, en gäst eller någon i kretsen av de närmaste; en vän till prinsessan eller en familjemedlem?

Ja, här finns det folk att välja bland; vakter och tjänarinnor, präster, baroner och prinsar samt en grevinna, en kung och en annan prinsessa. Alla är de nog kapabla att hjälpa dig med ditt ärende, men kan kanske lika snabbt glömma bort uppgiften eller ha en egen agenda som får dem att strunta i sitt löfte…

Love Letter är ett mycket snabbspelat kortspel. Ett parti är över efter bara drygt tiotalet utspelade kort, så förslagsvis spelar ni flera omgångar… Hela kortleken omfattar endast 16 spelkort och minst ett plockas alltid undan inför spelstart så att ingen någonsin skall kunna vara helt säker på vilket kort någon annan sitter med.

Alla deltagare börjar spelet med ett kort var på handen, de övriga i spel utgör en gemensam draghög. Spelet s regler kan egentligen inte vara enklare. Inled din tur med att dra ett nytt kort till handen, välj nu ett av dina två spel att spela ut, därefter går turen till nästa spelare, och nästa, och nästa, som alla fortsätter på samma vis.

Ganska snart förstår du ju att den där lilla draghögen snabbt tar slut och när det inträffar gäller det att sitta med det högsta kortet kvar på hand för att vinna. Alternativt vinner man också om man vid något tillfälle, även om det finns kort att dra kvar, är den ende spelaren som fortfarande har kort på handen. Japp, det här är ett elakt spel, det gäller att eliminera konkurrenterna, de försöker säkert också lämna beundrarbrev till din prinsessa! I krig och kärlek… osv. Skulle flera deltagare sitta med kort av lika värde kvar när allt är slut blir vinnaren den som under spelets gång spelat ut kort med samlat högst totalvärde.

I Love Letter finns med lägst rang Vakterna, korten har värde 1 och det finns 5 sådana kort. Härnäst och trumfande vakterna kommer två kort för Präster (värde 2). Värde 3 har de två Baronkorten, därefter följer två kort för tjänarinnor (värde 4) och två Prinsar (värde 5). De tre högsta korten finns endast i ett exemplar vardera; Kung (6), Grevinna (7) och Prinsessa (8). Det är således den sistnämnda som står din älskade prinsessa allra närmast och som mest troligt kommer att kunna överlämna dina rader. Nåja, kanske, eller kanske inte…

Varje utspelat kort erbjuder såklart en omedelbar fördel för aktuell spelare. Ett utspelat Vaktkort låter dig gissa vilket kort någon annan sitter med (undantaget Vaktkort). Gissar du rätt är den spelaren genast utslagen och måste sitta och titta på när de övriga spelar vidare. Kanske inte alltid så skoj men det blir faktiskt bara några få minuters väntan.

Ett Prästkort låter dig titta på någon annan spelares kort, med ett Baronkort jämför du och en annan spelare era kort, innehavaren av det lägsta kortet förlorar och är utslagen! De båda korten med värde 4; Tjänarinnan, skyddar dig i ett spelvarv från effekter av andra spelares kort och Prinsarna tvingar dig själv eller valfri annan spelare att kasta sitt kort och dra ett nytt!

Med Kungen byter man kort med någon annan och kortet för Grevinnan måste genast kastas om samma spelare någonsin får upp ett kort med en Kung eller Prins samtidigt. Prinsessans kort är alltså högst och bäst och något du såklart vill sitta med till slutet, men du förlorar omedelbart om du någonsin spelar ut det eller tvingas göra dig av med det!

Love Letter är ett supersnabbt spel, lite lagom klurigt, ett spel med mycket skadeglädje och snabba vändningar. Ett parti blir såklart alltid flera och därför medföljer några träkuber att ge en av till vinnaren av ett parti. Reglerna säger att t.ex. fyra spelare fortsätter att spela igen och igen till dess att någon vunnit 4 kuber. Ja, tänk så skoj det går att ha det med bara 16 spelkort, eller högst 15 i spel, i alla fall. Detta är förstås inte världens mest omfattade eller avancerade spel, men det vinner mycket på charm, enkelhet, skadeglädje och kort speltid!