Lotus (Ravensburger)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 8 år
Innehåll: Spelplan, regler och 32 stapelbara spelbrickor (10 vita, 10 svarta, 6 röda, 6 blåa)
Konstruktör: Dominique Tellier

Lotus är belönat med Guldtärningen 1998. Priset är för utnämningen till Årets Familjespel, och det är ingen dum utnämning. Det här är nämligen både snabbspelat och klurigt, lätt att lära och svårt att bemästra. Ett kul taktikspel för 2-4 spelare helt enkelt.

Vid två spelare tar vardera deltagaren 10 brickor i vald färg och bygger små staplar; en med 4 brickor, en med 3, en med 2 och slutligen en ensam bricka. (Vid 3-4 spelare kommer brickor i ytterligare två färger i spel, men nu får varje spelare bara tre staplar med 1, 2 resp. 3 brickor). Staplarna placeras mitt på spelplanen och sedan är målet att alla brickor skall vandra in genom någon av de båda ingångarna och sedan följa vägen fram till mål. Först att få ut alla sina brickor (10 eller 6 stycken beroende på antal spelare) genom utgången vinner.

Förflyttningen går till så att endast den bricka som ligger överst i en stapel (eller ensam) får flyttas, och det lika många steg som stapeln är hög. Så när det snart bara finns en väg framåt är det av avgörande vikt att dina pjäser ligger överst, annars kan du ju inte flytta. Riktigt enkelt, men samtidigt rätt klurigt. Allas pjäser turas om att hoppa framåt och avlösa varandra överst i olika staplar. Som en extra utmaning finns det en specialruta mitt på spelplanen som ger dubbla förflyttningen. Det här spelet spelar man genast ytterligare ett parti av.