Lost Cities - The Board Game (Rio Grande Games/Kosmos)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Spelplan, 110 kort, 25 händelsebrickor, 20 träpjäser, 64 poängbrickor, 27 artefakt-brickor, regler
Konstruktör: Reiner Knizia

Du kan sända ut upp till fem äventyrare att söka efter fem gamla, glömda städer, en äventyrare till varje plats. Varje stad och dess väg dit är färgmärkt från spelplanens centrum. Här kan du vandra längs den vita, gröna, röda, gula och blå vägen för att finna respektive stad och från start till mål är det endast nio steg att vandra längs endera stigen.

Huruvida du vill sätta en eller flera spelpjäser i arbete och därmed söka efter fler än en stad bestämmer du själv, men du har såklart mycket att vinna på att söka på flera håll, ju närmre en stad du kommer ju fler poäng får du. Varje steg ökar på dina poäng, men påbörja inget sökande du inte tänker gå vidare med. De första stegen på varje sträcka ger enbart minuspoäng. Första steget -20 poäng, nästa steg -10, tredje -5, innan det vänder mot positiva tal.

En spelpjäs rör sig alltid bara ett steg framåt i taget och varje steg kräver ett utspelat kort. Varje spelare sitter alltid med 8 blandade kort på handen och här i Lost Cities består draghögen från början av 110 kort, märkta 0-10 i fem olika färger, två kort av varje typ.

På enklaste sätt spelar du ut ett kort i din tur, ett enda kort. Du spelar ut gula kort för att få flytta en pjäs längs den gula vägen till den gula staden, gröna kort för grön stad, blå för den blå osv. Synnerligen pedagogiskt. Oavsett kortvalör går en pjäs som sagt alltid endast ett enda steg framåt, ja om något alls.

Men siffrorna är inte alls oviktiga. Det är när du vill ta steg nummer två (och så vidare) längs en viss väg som de sannerligen spelar stor roll. För att kunna låta en specifik äventyrare få ta sitt nästa steg krävs förstås ett kort i passande färg, men kortet behöver även vara av samma eller högre valör än det senast utspelade.

Japp, du spelar ut kort i olika egna högar beroende på färg. Söker du efter samtliga städer skapar du helt enkelt fem olika korthögar framför dig, en för varje unikt färgad stad. Överst i respektive hög ligger alltid ditt senast spelade kort i varje färg. Du ser således vilket eller vilka kort som är gångbara för att få flytta. Men du måste självklart hålla i huvudet att det bara finns kort med värde 0-10 och endast två kort av varje valör i en och samma färg, så du kan inte starta ditt äventyrande på ett för högt kort, då kommer du aldrig att kunna ta dig så värst långt framåt.

Ja, lyckligtvis sitter du ju med 8 kort på handen. Kanske har du ett bra utbud av olika kort i en och samma färg och kan gå långt, eller så har du kanske en spridning över olika färger så att flera äventyrare kan komma igång. Så får du samla nya kort för fortsatt förflyttning framöverů

Dessutom är det så att kastade kort ingen vill ha kan komma åter i spel. Häng med nu! Du skall alltid börja ditt drag med att spela ut ett kort från handen. Du kan spela det på tre olika sätt.

Antingen påbörjar du vandringen längs en helt ny väg, på väg mot en ny stad. Du lägger kortet framför dig och förslagsvis är det ett ganska lågt kort.

Eller så spelar du ett kort i en färg du spelat tidigare för att få flytta en spelpjäs ytterligare ett steg. Då skall kortet hamna ovanpå ett annat i samma färg framför dig och det måste ha samma värde eller vara av högre valör.

Det tredje alternativet är att du inte går framåt alls utan bara gör dig av med ett kort för att få dra ett nytt. Kortet du avyttrar läggs i en av (max) fem gemensamma kasthögar bredvid den blandade draghögen. Ni skapar alla en uppvänd kasthög för var och en av färgerna i spelet. När du och andra spelare sedan skall fylla på handen med ett nytt kort kan man välja ett dolt från draghögen eller plocka ett känt och tidigare kasserat kort från någon av de uppvända kasthögarna. På så sätt kan man garanterat komma över kort av olika värde i olika färger som man behöver och som andra ratat. Alla går ju kanske inte på samma vägar och alla behöver kanske inte kort av samma valörerů

Utöver poängen man får för att nå olika steg längs färden ligger det bonusbrickor på somliga fält. En del av dessa genererar extrasteg eller bonuspoäng till alla de äventyrare som når dem, andra brickor tillfaller den som först tar dem. Dessa sistnämnda är särdeles viktiga att samla då det alltid ger minuspoäng att inte ha några alls eller bara någon enstaka när spelet slutar.

Och slutet är omedelbart här så fort fem äventyrare (oavsett ägare) nått steg nummer 7 längs en väg mot en gammal stad, alternativt när kortleken med sifferkort spelats igenom en gång och tagit slut. Ja, speltiden för ett parti Lost Cities är begränsad, det gäller att ta vara på de kort man får och kanske inte gapa över för mycket. Att sända alla sina fem äventyrare ut på expeditioner kan visa sig kosta mer än det smakar.

Lost Cities kommer med ett synnerligen smidigt spelupplägg, enkla regler och god kvalitet på ingående delar. Här kan man spela ett enda parti eller flera efter varandra i rask takt. Om det sistnämnda gäller adderar man bara ihop vunna poäng och brickor för att kora en slutsegrare.

En mycket stark trea eller rentav något uppemot en fyra måste betyget bli.