Löjliga familjen (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 3+ spelare
Innehåll: 32 spelkort samt ett kort med regeltext

Här har vi Herr och Fru och Pojken och Flickan från åtta olika familjer. Här finns Snickarens familj, Doktorns, Bagarens, Fotografens, Kaptenens och fler, totalt alltså åtta familjer med fyra personer, ett spelkort för respektive individ.

Blanda samtliga kort och fördela dem så jämnt som möjligt bland de deltagande spelarna. Ni måste vara minst tre som deltar. Ju fler som deltar desto svårare och mer tidskrävande kan spelet bli, men detta är ett barn- och familjespel så under alla omständigheter blir såväl utmaningen som speltiden högst begränsad ändå.

Spelet går ut på att samla ihop de fyra olika korten som hör till varje familj. Skapa flest kompletta familjer och du vinner!

Börja med att plocka bort eventuella hela familjer du kan ha fått kompletta redan från start, alla skall bara sitta med ofullständiga familjer på handen. Låt nu någon börja med att fråga valfri annan spelare efter ett specifikt kort – Har du Bagarens Pojke?

Har den tillfrågade det eftersökta kortet ifråga måste man lämna detta ifrån sig. Den som frågat tar kortet till sin hand. Finns det nu en komplett familj läggs de fyra korten ned på bordet. Spelaren kan fråga vidare och be samma eller en annan deltagare efter ett nytt kort. En och samma deltagare kan fråga vidare så länge man hela tiden får kortet man letar efter. Skulle en fråga leda till ett: nej, det kortet har jag inte, är ens tur genast över och den man just frågat är i tur att fråga vidare, på jakt efter nya familjemedlemmar…

När alla spelkort ligger utlagda på bordet i åtta olika familjer vinner som sagt den som har flest högar framför sig! Ja, mer krångligt än så är inte Löjliga familjen. Konstigt namn på spelet förresten, vad är det för löjligt med de här familjerna? Mamma, pappa, son och dotter och en massa högst vanliga yrken…

Nåväl, detta är ett lagom roligt tidsfördriv för barn och barnfamiljen. Med ovanstående spelupplägg som presenteras i de mycket kortfattade reglerna kan det dock förstås bli så att någon spelare helt hamnar utanför. En spelare kan fråga samma person igen och igen, ett par spelare kan ju, om de vill, fråga varandra fram och tillbaka. Med lite tur (eller otur sett från andra hållet) kan korten ha hamnat så att det går att färdigställa flera familjer och göra slut på sin korthand utan att samtliga deltagare ens fått vara med och aktiva i ett parti. Men så kan det naturligtvis bli i ett enkelt litet slumpspel som detta.