Lika som bär (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 4-10
Ålder: 13+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: 300 röda kort som handlar om personer, platser, saker eller händelser, 100 gröna kort som handlar om egenskaper, regler

Framför dig på bordet ligger ett grönt kort med texten: Mjuk.

På handen sitter du med sju egna kort och du måste välja ett av dem. Det står: Mitt kärleksliv, Springa maraton, Bingolotto, Dalahäst, Hollywood, Skåne, Blod.

Hm, vilket av korten tycker du passar bäst ihop med Mjuk? När du hör Mjuk hur associerar du då?

Du spelar ut det kort från handen du på något sätt tycker överensstämmer bäst med ordet Mjuk, dina motspelare gör detsamma utifrån de kort som de sitter med. Med den korthand du hade i exemplet ovan är det kanske inte helt givet vilket kort man skall välja…

När alla valt varsitt (eller kanske två) kort blandas de så att ingen vet vem som lämnat vilket bidrag och läses sedan upp högt för samtliga. Det kort av alla dessa upplästa som omgångens givare väljer som det han/hon själv tycker bäst motsvarar ordet Mjuk segrar. Det kortets spelare vinner en omgång och därmed det gröna kortet. Här är det som du förstår upplagt för stora överraskningar. Det är såklart inte alls säkert att givaren tänker som du kring korten han fått, ja orden man kan välja bland. Du kan ju för allt i världen anse att ditt kärleksliv, en dalahäst eller t.ex. blod är att anse som mjukt, men någon annan kan ju tycka annorlunda!

Den som på detta sätt vinner det gröna kortet i de olika omgångarna och helt enkelt först samlar ihop ett givet antal vinner Lika som bär.

På samma sätt turas ni alla om att vara givare och respektive omgångs beslutsfattare kring vilket av alla spelade kort som skall vinna aktuell runda. I de omgångar ni inte agerar givare och beslutsfattare är ni med och bidrar med kort från handen för givaren att välja bland…

Synnerligen enkelt upplägg, eller hur?

De röda korten du håller på handen beskriver olika personer, platser, saker och händelser, de gröna korten ni skall hitta något matchande till är egenskapskort med ord såsom Begåvad, Hänsynslös, Effektiv, Sexig, Fridfull, Snabb, Färggrann etc.

Den onödigt stora lådan innehåller 400 kort i en korthållare samt ett pappersark med regler. Det är inte mycket saker men det går att få mycket skoj med materialet. Betyget blir en stark trea. Lika som bär är ett rätt festligt partyspel men hur det kan anges (allt enligt spelkartongen) vara från 13 år och samtidigt klassas som vuxenspel är ett mysterium… Det utländska originalet heter Apples to Apples.