Ligretto (dan-spil)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Innehåll: 160 spelkort, regler.

Ligretto är ett kortspel av Skip-Bo-typ för 2-4 spelare.
Varje deltagare spelar med varsin egen kortlek, alla identiska och omfattande 40 kort; 1-10 i rött, gult, blått respektive grönt. Dock har lekarna olika symboler på baksidorna så att man ändå skall kunna se vem som spelat vilket kort när det kommer till poängräkningen...

Med blandade kortlekar är det spelsällskapets uppgift att bygga upp gemensamma högar mitt på bordet i enhetlig färg och med successivt högre kort överst.

Så fort någon har en 1:a tillgänglig hamnar den på bordet som startkort i en ny hög. Så fort någon har en 2:a i samma färg läggs den ovanpå. Och så vidare. Med fyra deltagare kan det alltså teoretiskt vara ett pågående bygge på hela 16 högar samtidigt.

Det kan det såklart vara utmanande att överblicka, särskilt som allt spel sker simultant. Ja, här finns ingen turordning, inga egna omgångar. När startskottet går spelar alla tillsammans samtidigt. Först till kvarn... Panik och kaos. Kanske.

Förberedelserna inför spelstart är följande: Från respektive blandad kortlek räknas 10 kort av. Dessa bildar en egen hög framför varje spelare och högen kallas Ligretto, ligger uppvänd med översta kortet synligt och avslutar hela spelet när den tagit slut för någon deltagare...

Intill Ligretto vänds ytterligare 3 enskilda kort upp och dessa kallas Raden. De tre korten är vart och ett det enda kortet i ytterligare tre personliga ”högar”. Spelarens 27 övriga kort utgör Handen och är en handhållen lek med bildsidan vänd nedåt.

Tja, nu är vi alltså igång. Den eller de som överst i Ligretto och/eller i sin Rad hittar ett kort märkt med en etta spelar ut det mitt på bordet. Nu finns där alltså en eller flera högar att försöka bygga upp i enhetliga färger. Spela en blå trea på en blå tvåa, lägg gul sjua på gul sexa osv.

Spelar du ut kort från din Rad fylls luckan genast med det översta kortet från din Ligretto. Skulle det översta i Ligretto passa bra på en hög på bordet så spela ut det bums och få fram ett nytt kort. Det är ju när Ligretto-högen tömts som spelet är slut.

Det här är som du förstår ett snabbt spel, rentav världens snabbaste kortspel, som det står på askens omslag. Ja, raskt går det. Håll reda på vilka valörer och färger du har att spela med just nu i Ligretto, i din Rad.

Skulle inget av dessa fyra kort passa, ja det är då du använder dig av Handen. Raskt räknar du av tre dolda kort från den handhållna högen och slänger upp dem i ytterligare en ny egen hög, med ett kort synligt, lämpligen det tredje och senast dragna. Kanske passar det bättre?

Om inte, fortsätt raskt räkna av tre nya kort från Handen och vänd upp på nytt ovanpå denna den senast skapade egna ”kasthögen”. Kanske passar det nya kortet? Om inte, dra tre nya och vänd upp.

När din Hand tagit slut tar du åter upp högen med de tre och tre utspelade korten och vips så har du en ny Hand. Men försök förstås alltid att så långt det är möjligt använda kort från Ligretto och raden för att kunna vara den som först avslutar spelet.

När slutet inträffar får varje spelare 1 poäng för varje kort man bidragit med i de färgade gemensamma bygghögarna. Det blir samtidigt också -2 (minus två) poäng till varje spelare för varje kort man har kvar i sin Ligretto. Om man sedan vill spela endast ett enda parti, eller som reglerna föreslår, först till 99 poäng, väljer givetvis spelsällskapet själva!

Visst funkar Ligretto, men jag tycker ärligt talat det gemensamma spelandet samtidigt mest skapar kaos. Där t.ex. två eller flera spelare samtidigt har den där gula sjuan tillgänglig som skall läggas på den gula sexan, kan ju bara den snabbaste lyckas här och nu. Den andra spelaren får vackert vänta in skapandet av en ny gul hög med sex kort innan ens kort passar in... Så jo, det är högt tempo, det krävs ständig, omedelbar uppmärksamhet och det är först till kvarn som gäller, alla de 5-10 minuterna som ett parti varar...

Skip-Bo med ungefär samma koncept låter i alla fall varje spelare få göra sitt drag, försöka bidra, i tur och ordning. Det blir i mitt tycke något mer behagligt vad gäller själva spelupplevelsen, full slump är det ju hur som helst i båda spelen... (Sen är min Ligrettoutgåva av gammalt snitt, årsmodell 1991, och hopplöst trist vad gäller utseendet på korten, särskilt baksidorna som inte gör spelet roligare).