LEGO Champion (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 3-8 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 20-30 minuter
Innehåll: 206 Legobitar, 9 Lego-mikrofigurer, byggbar tärning, bygginstruktioner, regelhäfte


Förpackningen innehåller en mängd rejäla Legobitar (främst klassiska klossar med 4 x 2 pluppar) i åtta olika färger, klart användbara i valfritt bygge. Här fyller de den onödigt stora förpackningen till knappt hälften.

LEGO Champion-spelet är en tävling, ett race runt spelplanen man satt ihop ett ramverk till, där det gäller att komma först i mål. Under spelets gång sätter man dit allt fler bitar på spelplanen samtidigt som de tävlande utför olika utmaningar, i hopp om att vinna ytterligare förflyttningssteg.

Tärningen, om du bygger den enligt reglerna, kommer att avbilda grön, röd, orange, gul, blå samt lila sida. När den gröna sidan kommer upp får spelarens pjäs flyttas fram till spelplanens nästa gröna bit. Spelplanen har fem sådana bitar utplacerade med hyggligt regelbundna avstånd.

Kommer någon annan sida upp inträffar en av fem olika utmaningar, dessutom skall man först placera en Legobit i aktuell färg på närmast lediga plats på spelplanen och sedan avancera framåt till närmaste (inte nödvändigtvis den bit du just placerat) kloss i samma färg.

Utmaningarna heter Kasta prick, Bluffbitar, Tippa torn, Kodknäckare samt Blixtbyggare.

Kasta prick innebär att man skall kasta en Legobit och försöka hamna så nära den utplacerade tärningen någonstans. Bluffbitar handlar om att gissa antalet Legobitar av en viss färg i handen och i Tippa torn bygger alla på ett gemensamt torn till dess att de välter.

Kodknäckare är utmaningen i vilken en spelare bygger samman tre olika bitar och resten skall gissa vilka färger de har och i vilken ordning de sammanfogats. I den sista tävlingstypen Blixtbyggare är det en person som bygger en skapelse med åtta olika bitar, en i varje färg, och placerar den på bordet för alla att se. Därefter tävlar övriga om att bygga en exakt kopia snabbast...

Tja, att sitta och kasta Legobitar är väl inget jag direkt gillar, de kan ju förstås studsa hur som helst. Bluffbitar tycker jag funkar rätt illa. De tre övriga utmaningarna är väl hyggligt okej, särskilt för yngre barn, där Blixtbyggare är den enskilt bästa. Som helhet lite både onödigt tillkrånglat och otydligt. Men det här ju Lego så man kan ju givetvis bygga om och ändra precis som man vill. Här följer faktiskt med några förslag på hur spelet kan ändras