Legendary Villains - A Marvel Deck Building Game (Upper Deck)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 spelare
Ålder: 14+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Över 500 spelkort, spelplan, regelhäfte, 60 pappkort för att separera olika korthögar
Konstruktör: Devin Low

Välkommen tillbaka till Marvels värld av superhjältar och superskurkar. Jag kommer att förutsätta att du är någorlunda bekant med det allra första spelet i den här serien, kort och gott Legendary – A Marvel Deck Building Game. Om inte, läs först mina rader om det spelet på annan plats här på min spelhemsida.

Sådär ja, Legendary Villains! Det skall sägas direkt, detta är ett komplett och helt eget spel (om än i hög grad även kompatibelt med andra spelboxar i Marvels Deck Building-serie). Den första tydliga skillnaden mot föregångaren är själva förpackningen som nu blivit några centimeter mindre hög, men mer långsmal istället för kvadratisk. Den andra är att här finns en snygg, mjuk och rektangulär gummimatta att rulla ut och ihop som spelplan istället för en vikbar i papp. Läckert! Den tredje hörs på namnet; Legendary Villains. Japp, rollerna är ombytta, nu kan du spela som en ondskans hantlangare istället och rekrytera andra superskurkar för att bekämpa goda Marvelfigurer.

I övrigt nästintill samma spel igen, dock lyckligtvis något lite förändrat och utvecklat till det bättre. Annars är det ett synnerligen bekant upplägg. Vänd upp ett kort för en motståndare i varje spelomgång. Använd dina kort på handen för att bekämpa fiender och/eller rekrytera kamrater till hjälp. Låt nya kort du skaffar gå till din egen kasthög, blanda senare om den leken och använd korten igen, om och om igen. Gör din egen kortlek successivt allt starkare med nya kort som ständigt tillkommer.

Fiender dyker i princip upp en ny i varje omgång och hela tiden finns där dessutom i bakgrunden en riktigt stark superhjälte man också vill puckla på. Kan denne besegras fyra gånger är spelet avslutat och vunnet! Ja, hela spelupplägget blir en kamp för spelarna som skurkar att försöka hålla spelbrädet rent från goda superhjältar. Där man kan slår man ut små och stora hjältar och samlar på sig nya kort i form av andra bovar och banditer.

Det är samtliga spelare tillsammans mot själva spelet men också en kamp spelarna sinsemellan om de tillsammans lyckas vinna. Utslagna hjältar blir hela tiden nya poäng som kan samlas på hög och leda till en totalvinnare, om nu inte spelet självt (dvs. den goda sidan) skulle lyckas hålla skurkarna stången...

Du kan i princip blanda alla kort från den här boxen med de i vanliga Legendary (och valfri annan expansion tillhörande Marvel Deck Building-serien), spelsystemet är ju detsamma oavsett och ibland kan ju faktiskt både skurkar och hjältar samarbeta sida vid sida, för en kortare stund i alla fall, i serievärlden och så även här. Var dock uppmärksam på att korten i denna Villains-utgåva nu heter något annat, även om de alltså skall fungera på samma sätt som sina föregångare i den ursprungliga grundlådan. Du spelar ju som en skurk och vill besegra klassiska hjältar, men segrar du blir du ju liksom en hjälte! Tja, lite knasigt det där med terminologin.

Här heter det Ally, Adversary och Commander, när spelkort av motsvarande typ i första Legendary benämns Hero, Villain och Mastermind. Backup Adversary här blir Henchman Villain, Command Strike blir Master Strike, Plot blir Scheme och Overrun heter Escape i den andra versionen, men allt således med liknande funktioner i spelet.

Skillnader blir såklart att det är kända Marvelskurkar du nu hanterar för att spöa ”de goda” och att här finns något lite mer än tidigare, små justeringar och kompletteringar som gör Legendary Villains till ett mer fylligt och omfattande spel. När du blir sårad här heter det inte Wounds utan Bindings och dessa kort och effekter beter sig inte exakt lika.

Extra starka korteffekter som kräver inte bara ett utan två kort med matchande symboler utspelade tidigare i din omgång finns nu hos somliga figurer i lådan (detta var något som annars dök upp i Legendary-expansionen Dark City).

Det introduceras fyra helt nya kodord för specialfunktioner här och där; Demolish, Dodge, Elusive och X-Treme Attack. Det finns utöver en samling olika skurkar att rekrytera alltid två standardkort att införskaffa till en billig penning för att förstärka sin kortlek, ett av dem med engångseffekt!

Här finns också en Betrayal-effekt där somliga figurer kan förråda en annan. Jovisst, detta är ett samarbetsspel, alla mot själva spelet och ”de goda”, men det är ju ändå skurkar man spelar, och sådana brukar ju som bekant kanske inte alltid gå att lita på... Fiffigt.

Dina kamrater kan nu rekryteras från grupper som Sinister Six, Brotherhood of Mutants, Foes of Asgard, Hydra och The Crime Syndicate. Ta hjälp av Magneto, Juggernaut, Mystique, Sabretooth, Green Goblin, Venom, Electro, Dr. Octopus, Kraven, Loki, Kingpin m.fl. för att ge Professor X, Nick Fury, Dr. Strange eller självaste Odin en match.

Du kommer dock att stöta på Avengers, X-Men, Spider-Man, Daredevil o andra figurer som naturligtvis försöker att sätta käppar i hjulet för dig!

Har du testat Legendary och gillat det är Legendary Villains värt att kolla upp, det är minst lika bra, fast liksom tvärtom och därtill lite mer. Somligt extra har jag inte ens nämnt. Asken är dock tyvärr inte ens halvfull trots 500 spelkort och en snygg spelmatta. Korten har däremot oftast riktigt snygga illustrationer på en massa kostymklädda Marvelfigurer och reglerna är inte speciellt svåra att greppa. För en sann Marvelfan är detta givetvis snudd på oemotståndligt och spelet funkar bra med valfritt antal deltagare.