Legendary: Guardians of the Galaxy (Upper Deck)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 spelare
Ålder: 14+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: 100 spelkort (5 Heroes, 2 Masterminds, 2 Villain Groups, 4 Schemes), regler samt ett ark med 18 runda brickor

Spela med de nya hjältarna Drax the Destroyer, Groot, Gamora, Star-Lord och Rocket Raccoon och mot antingen Thanos eller Supreme Intelligence of the Kree i nya festliga, spännande spelomgångar. De båda sistnämnda är spelets Masterminds och de har med såklart med sig sina respektive hantlangare, här i form av åtta kort för Infinite Gems och Kree Starforce.

Nytt också för den här lilla expansionen är möjligheten att spela med skärvor (shards), små runda brickor med olika värde. Dessa skärvor är små fragment laddade med synnerligen kraftig energi. Thanos vill åt dessa för att bli än mer mäktig, The Supreme Intelligence nyttjar skärvorna för att utveckla Kree-rasen och våra hjältar försöker såklart hålla skärvorna borta från skurkarna och kanske använda dem för egen vinning.

Skärvornas kraft används i grund och botten som extra styrka i en attack (ökar på Kill-värdet). Med många brickor liggande på en viss skurk blir denna starkare och svårare att bekämpa och en hjälte med skärvor gör mer skada. Använd skärvorna du fått direkt i nästa attack eller spara dem för framtiden och bygg upp extra kraft för t.ex. en supersmäll mot en Mastermind. Eller byt dem mot nya spelkort från din lek eller byt dem mot stjärnor, Recruit Points, för att kunna skaffa hjälp av fler hjältar... Olika spelscenarios kan också använda skärvor på lite olika sätt.

Det blir förvisso ett litet extra plockande med små brickor då och då (lägg ut på ett eller flera kort, flytta runt, plocka bort) men det får man ta. Att spela med kraftfulla skärvor och allt de för med sig är ett välkommet inslag och det extra pillandet går snabbt och är okomplicerat.

Thanos´ Masterstrike är att suga åt sig hjältekort från spelarnas händer och binda upp dem i en Bound Souls-hög. Supreme Intelligence´s Masterstrike är att i takt med att denne samlar skärvor tvinga bort allt starkare kort från spelarnas korthänder.

Korten för Kree Starforce utgör främst olika figurer med vanliga attacker och som därtill fördelar ut extra skärvor på olika håll. Korten för skurkklassen Infinity Gems är mer spännande och för (liksom somliga hjältekort) med sig det nya nyckelordet Artifact. Kort man vunnit med Artifact-texten är kort som stannar kvar i spel tills vidare och oftast för med sig en ”en gång per spelrunda”-effekt. Du kan få ett regelbundet återkommande tillskott av + X Kill, + X skärvor, + X kort och möjligheten att flytta runt på skurkar i staden, kassera kort i skurkhögen och mer... Att ha somliga kort kvar att få utnyttja igen och igen utan att blanda om dem är såklart riktigt mäktigt. Om nu ingen annan korteffekt tvingar dig att kasta bort dem...

Ju fler Inifinity Gems man besegrar och därmed själv får kontroll över (Infinty Gems är också Artifact-kort) desto svagare kan t.ex. Thanos bli, och blir följaktligen lättare att besegra. Å andra sidan finns där scenarios som säger att för många sådana kort hos en och samma spelare inte säkert är så jättebra. Makt korrumperar och ondskan kan segra...

Groot, Gamora och de andra är kanske inte de mest kända karaktärerna i Marvels Universum men kortillustrationerna är läckra, färgglada och vem vill inte vara den som spöar den galne titanen Thanos och räddar staden, landet, ja hela världen? Många timmars extra skoj med Legendary, och enorma variationsmöjligheter, får du garanterat med de här 100 spelkorten. Givet i spelsamlingen om du har en Marvel Legendary-grundlåda.