Legendary: Fantastic Four (Upper Deck)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 spelare
Ålder: 14+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Regelark och 100 spelkort

Wow, legendariskt är ett passande namn. Tänk att få ta sig an självaste planetätaren (!) Galactus och dennes härolder. Javisst, Galactus är en ny superskurk (Mastermind) i den här lilla kortlådan och han får sällskap av Mole Man (en annan Mastermind, dock kanske inte fullt så respektingivande...).

Mole Man’s ”Masterstrikes” får alla hans hantlangare att genast fly staden ni spelar i. Pang, bom, så rymmer de direkt, från Kloakerna, Banken, Taken, Gatorna och Bron. Ja, Mole Man leder sina underjordiska kamrater upp till ytan för att ställa till med elände. Den här Villain-gruppen heter Subterranea och består av en handfull fulingar med den nya funktionen Burrow, som kort sagt innebär att en besegrad skurk genast kommer tillbaka i spel om spelplansrutan med gator (Streets) är tom. Vilket i sin tur betyder att du endast får bort skurken permanent om denne besegras på just Streets eller när den rutan är upptagen, vilket såklart kan kräva en del timing...

Så de där Subterranea-figurerna kan du kanske få spöa igen och igen. Eller så dyker ett Masterstrike-kort upp och då drar de snabbare än en löning allihopa! Fega jäklar.

Tillbaka till Galactus, denne gigant bland giganter. Han är ju inte vem som helst och hans Masterstrikes syftar till att krossa hela staden, en ruta i taget. Ja, varje Masterstrike täcker ett spelplansfält i tur och ordning. Först försvinner Bron, sedan Gatorna, Taken, Banken... Ryker även Kloakerna (Sewers) är allt förlorat! Allt fortare kommer skurkar att lyckas fly undan.

Galactus har dessutom 20 livspoäng som måste reduceras flera gånger om, ifall spelarna skall kunna vinna. Japp, så stark är han. Lyckligtvis har såväl Galactus som hans sändebud (Villain-grupp Heralds of Galactus, ett gäng starka grabbar med 9-12p styrka) en svaghet (Cosmic Threat). Någon form av diskret kortsymbol anger figurens svaghet och varje sådant likadant märkt kort du kan visa upp sänker karaktärens styrka med 3 poäng. Se till att ha rätt kort på hand i en rejäl uppsättning när du tar dig an det här utomjordiska gänget. Galactus är en tuff motståndare, hittills har jag inte lyckats besegra honom!

Å andra sidan har jag än så länge bara låtit hjältarna i den här asken möta honom, Fantastic Four med välkommen assistans från självaste Silver Surfer. (Skulle t.ex. Captain America med Spider Man och Hulken och ett par figurer till lyckas bättre? Ja, det kan man ju testa...)

Jodå, här är det Thing, Human Torch, Mr. Fantastic och Invisible Woman som tillsammans med surfarkillen utgör Hjältarna. Spela med dem som en fullständig grupp eller byt och mixa med Hjältar från grundlådan och eventuellt andra set. De här figurerna har en packe olika förmågor, här finns bra, utmärkta och mindre spännande kort och kanske att jag hade önskat mig lite snyggare illustrationer på somliga, framförallt på paret Richards (Mr. Fantastic och Invisible Woman), men överlag är jag mycket nöjd med de här korten.

De nya spelmekanismerna Burrow och Cosmic Threat har redan nämnts. Focus är ett annat nytt nyckelord på somliga hjältekort. Du kan om du vill offra ett visst antal stjärnor (Recruit Points) för att fokusera och få en extra stark effekt av det som kortet till vardags erbjuder, eller kanske en helt ny extra effekt. Fiffigt.

Fyra nya Schemes livar också upp. Kortet Negativa Zonen byter tillfälligtvis Attack Points mot Recruit Points och vice versa och Kraftfältskortet innebär att varje Twist-kort som kommer i spel kräver 1 extra Recruit + 1 extra Attackpoäng när en Mastermind skall bekämpas. I sanning tuffa bud!

Har du spelat Legendary och gillat det, skall du absolut gå en match med och mot de olika karaktärerna i det här paketet. Om bara alla illustrationerna hade hållit samma stil och höga klass hade jag direkt satt högsta betyg, nu blir det snäppet precis därunder.