Legendary: Deadpool (Upper Deck)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 spelare
Ålder: 14+ år
Speltid: 30-60 minuter
Innehåll: Regelark och 100 spelkort

Deadpool, i sanning en figur att älska eller hata, eller möjligen något däremellan. Är han cool eller bara knäpp? En genuint rolig person eller bara tröttsam? Tja, jag har nog inte bekantat mig tillräckligt mycket med honom, hans egen serie och alla hans kamrater och fiender för att veta säkert. Det jag vet är att merparten av den här kortsamlingens karaktärer är mig obekanta.

De fem hjältarna är Deadpool, Solo, Slapstick, Bob (Agent of Hydra) samt Stingray. Som Masterminds har vi Evil Deadpool samt Macho Gomez. Skurkgrupperna heter Evil Deadpool Corpse och Deadpool’s Friends. Till detta 4 nya Schemes, en del visar sig bli riktigt svåra. ”Deadpool Writes a Scheme” är dessutom ett festligt kort, med skojig text och som faktiskt börjar snällt men snabbt blir allt besvärligare.

Ja, mer krångel blir det i alla fall, mer matematik, för de här korten för med sig halva poäng, och halva poäng gör ingenting men om du adderar dem så kan du kanske få ut nåt vettigt av dem...

Excessive Violence som kodord innebär något slags extra effekt som du kan få tillgång till genom att spendera en attackpoäng extra, en mer än vad som behövs för att besegra skurken.

Kodordet Revenge ger allt argare och mer svårbesegrade fiender ju fler av deras kamrater du redan besegrat. Här måste du nu kolla igenom din hög efter eventuella skurkar i samma skurkfamilj för att veta exakt vad som krävs för att vinna. Revenge ger skurken +1 i Attack/Kill för varje liknande kamrat du redan slagit ut. Ju fler du besegrar desto tuffare blir således de kvarvarande... Här måste nu spelarna kanske turas om att besegra just de här figurerna för att det inte skall samlas för många liknande kort i din Victory Pile.

Fler kort, mer variation. Så långt bara bra saker att säga om Legendary Deadpool. Kodordet Revenge och halva poäng är också nytt men där är jag lite kluven. Visst är det lite festligt, jodå, men allt detta för samtidigt med sig lite extra pyssel, mer räkning, kortsorterande etc. Det blir en liten tempotjuv. Så allt sammantaget kanske Deadpool inte är den allra bästa expansionen till Legendary. Eller också behöver jag bara bli mer vän med hans många äventyr och känna en starkare relation till Slapstick, Solo, Bob och de andra. Här bjuds absolut på fler garv och knasiga skämt än i någon annan Legendarybox men betygsfyran går ändå åt det svagare hållet.