Lava Dragon (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 15-25 minuter
Innehåll: 1 byggbar Legotärning, 4 Lego mikrofigurer, 131 Legoklossar, bygginstruktion och regelhäfte


Lego-tärningens sidor är vid spelstart i princip helt tomma och varje deltagare förfogar över 9 egna små förflyttningsbrickor. Så fort det finns ledigt utrymme på en tärningssida som kommer upp får spelaren ifråga sätta fast en av sina brickor.

Nu och framöver innebär varje sådan liten bricka på tärningens ovansida ett stegs förflyttning för respektive spelare. Även andra spelares pjäser kan således få flytta även i ditt drag, varje tärningssida rymmer nämligen totalt 4 brickor.

På två sidor finns där även orangea lavabrickor.

När tärningen kastats börjar man således med att sätta dit en egen förflyttningsbricka om det finns plats och spelaren har en bricka kvar. Därefter flyttar aktiv spelare (och sedan även alla andra i turordning) sina pjäser utifrån de förflyttningsbrickor som kommit upp. Finns där en lavabricka skall ett lavablock flyttas först, innan ev. pjäsförflyttning.

Sådär ja, nu gäller det att på Legobygget vara först med att komma till toppen med sin pjäs. Legobitarna som satts samman bildar en liten vulkan från vars topp lava sprutar ut då och då (nåja, det sprutar ingenting men du får ha lite fantasi).

Alla deltagarnas respektive pjäser börjar spelet placerade på vulkanens lägsta nivå, sedan gäller det alltså att ta sig uppåt. Ett steg i taget, antingen horisontellt på den nivå man just står på, eller ett steg rakt uppåt till nästa nivå.

Det är bara sju steg rakt uppåt men eftersom vulkanen smalnar av går det inte bara att röra sig enbart uppåt, även sidledes förflyttningar behövs på sina håll. Särskilt om någon flyttar på ett lavablock och ställer det i vägen för en pjäs.

Lava Dragon i ett nötskal handlar i sin enklaste form om att sakta men säkert flytta sin pjäs tiotalet steg på en liten Legopyramid (nåja, vulkan då). Först till toppen vinner.

Med de alternativa reglerna kan du introducera en lavastav att sticka genom vulkanen på ett par olika nivåer för att putta ned en pjäs till startnivån eller tillåta klätterrep för att kunna flytta flera nivåer uppåt i ett och samma drag.

Efter tre spelade halvdana Legospel (Robo Champ, Magikus, Monster 4) kommer här ett som i alla fall i någon mån är lite intressant, om än inte superspännande. Lego-mikrofigurerna, mindre och orörliga jämfört med vanliga Legofigurer, är inte mycket att hurra för och skall det klättras på en pyramid är Herre på täppan ett bra mycket roligare spel. Betyget blir en tvåa, men en hyggligt stark sådan.