Lätt och Lagom (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 3-6
Ålder: Från 15 år
Speltid: ca 45 min
Spelregler: Du kan börja spela inom 4 min
Typ av spel: Skadeglädje: 10/10, Kunskap 8/10, Tempo 9/10, Skrattfaktor 8/10
Innehåll: 1 spelplan med snurrpil, 6 spelbrickor, 1 timglas (5 sek), 72 polletter i olika färger, 2 x 100 spelkort med totalt 1600 frågor, 1 tygpåse, 1 korthållare, 1 skål, regler

Det här är ett mycket tempofyllt frågespel där det gäller att vara först med att fylla sin spelbricka med 12 polletter. Tolv polletter innebär 12 rätta svar, men det behöver inte vara den som svarat flest rätt som vinner. I det här spelet är det nämligen tillåtet att ibland stjäla polletter från motspelarna och det kan förstås innebära snabba skiften i ledningen. Måttliga kunskaper behövs förstås för att kunna svara på frågorna men till varje fråga finns en ledtråd så hjälp finns att få. Men hör upp! Ledtrådarna är ofta så klurigt formulerade att de lika gärna kan lura dig åt helt fel håll. Och det gäller att vara kvick. Allt går på tid. Timglasets sand försvinner på 5 sek och mer tid får du inte per fråga. Stressigt värre och total blackout ibland.

Varje spelare tar en spelbricka (en tom som nu alltså skall fyllas med 12 polletter). Mitt på bordet placeras timglaset, spelplanen och skålen med svarspolletter. Och spelets koncept är enkelt, någon läser frågorna från ett kort för någon annan, som skall svara efter bästa förmåga, både snabbt och rätt.

Innan man svarar snurrar personen på pilen på spelplanen. Nu kan ett av tre olika spelmoment komma upp; Ge och ta, Duell eller Hämnden ljuv.

Ge och ta innebär att du i snabb följd (med ledtrådar) får fyra frågor. Varje rätt svar ger dig en pollett från skålen att lägga på din spelbricka. Annars kan du om du vill istället för att ta en extra pollett välja att säkra en av dina redan vunna polletter på spelbrickan genom att vända den. Då kan inte motspelarna i kommande omgångar stjäla den för dig. Varje fråga som besvaras fel eller inte alls innebär att du tar en pollett från skålen och ger till valfri motspelare. Således bestraffas ditt misslyckande med extrahjälp åt någon annan!

Momentet Duell går till så att frågebesvararen väljer en annan motspelare att utmana. Nu läses frågorna upp för båda spelarna och det gäller att vara först med rätt svar. Om utmanaren är först med det rätta svaret får denne ta en pollett från den utmanade. Om den utmanade är först med rätt svar är hans vunna polletter skyddade mot stöld. Den utmanade kan alltså aldrig vinna några polletter utan bara skydda dem genom rätt svar först, eller tyvärr förlora dem till utmanaren.

Hämnden ljuv är spelmomentet där någon får fyra frågor som skall besvaras på begränsad tid precis som vanligt. Men här ger rätta svar inte polletter ur skålen på bordet, nej då. Du får ta polletter direkt från motspelarna. Elakt värre!