Ladybohn (Manche Mögen’s Heiss!) (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: Från 12 år
Speltid: Ca 60 min
Innehåll: 21 Blaue-, 19 Feuer-, 17 Sau-, 15 Brech-, 13 Soja-, 17 Augen-, 8 Rote- och 6 Gartenbohnen-kort samt 2 kort symboliserande ett 3:e bönfält
Konstruktör: Uwe Rosenberg

Ja, mitt Ladybohn-spel är en tysk utgåva i Bohnanza-familjen, därav kortens lite udda namn på de olika bönsorterna. Även reglerna är på tyska men finns ju såklart på Internet att ladda hem på ett språk man kan förstå…. Ladybohn spelas egentligen på nästintill exakt samma sätt som originalet Bohnanza, (läs mina kommentarer om detta spel för att få info om grundreglerna) men självklart finns det en liten nyhet som motiverar denna Lady-utgåva.

Inom varje bönsort finns de från spelet Bohnanza redan kända bönorna men här även utökade med både tjej- och barnbönor inom respektive familj. Vanliga herrbönor är i klar majoritet men de färre, lite exklusivare tjejbönorna av varje bönsort ger å andra sidan bättre utdelning vid en skörd. Med en tjejböna överst på sina åkrar krävs färre kort för att få samma slant som tidigare eller du kan få fler guldmynt än förr när du fått ihop maximalt antal bönor i en viss serie.

Ladybohn handlar alltså om kvinnorna och här är de förvisso inte så många men ändå mycket betydelsefulla. Barnbönor eller små bönbebisar finns det också några av i varje serie. Ligger dessa bebiskort överst på en åker när du skördar är hela din skörd inte värt ett enda dugg oavsett hur många kort den omfattar! Men ett nylagt bebiskort överst i din skörd får ett eventuellt tidigare utlagt tjej-bönkort i sviten att flyttas 2 steg mot bebiskortet. Ja, bebiskortet strävar så att säga efter att få mamman (tjejbönan) närmare sig och därmed helst överst i skörden för att ge maximal utdelning.

Ja, med mamma-, pappa- och barnbönkort i alla serierna finns nya möjligheter till lurigt köpslående vid kortbyten spelarna emellan. Ett bebiskort kan för stunden göra skörden värdelös men räknas som ett vanligt kort om andra mamma- eller pappakort läggs ovanpå. Finns ett tjejbönkort i högen kan plötsligt skörden bli värd så mycket mer……

Kort sagt, Ladybohn är vanliga Bohnanza med en liten tvist. Med undantag för ompositioneringen av tjejkorten i skörden och en liten skillnad i poängräkningen är spelen identiska. Det blir dock oftast mer poäng utdelade i Ladybohn-spelet. Här bjuds på snygga, färgglada kort och ett festligt spel som blir roligare ju fler som deltar. Stark trea i betyg för Ladybohn. Ett bra kortspel helt enkelt. Spelets undertitel ”Manche mögen´s heiss” kan väl kanske sägas vara tyskans motsvarighet till engelskans ”Some like it hot”.