Kampen mellan Kvinna och Man (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 2-8 spelare eller lag
Speltid: Ca 30 min
Innehåll: 1 spelplan, 55 chanskort och 110 frågekort för män, 55 chanskort och 110 frågekort för kvinnor, 12 spelpjäser, spelregler
Typ av spel: Engagemang 10/10, Tur 7/10, Kunskap 7/10, Skrattfaktor 10/10

Det här är spelet som egentligen ingen i spelgänget blev så värst förtjust i. Både män och kvinnor (killar och tjejer runt 30-årsstrecket) fann det väl enkelt, rätt löjligt och alldeles för fördomsfullt. (Nåja, det var ju kanske det som var meningen?) Utfrågandet blev rätt stereotypt och enformigt efter ett tag när så många frågor till kvinnorna rörde fordon, sport och militärliv. Och killarna skulle bara svara på frågor om mode, sömnad, smink, hästar och matlagning. Det hela kan säkert vara kul för den som är fast i typiska könsroller, men är man hyggligt lyhörd eller vaken som man eller kvinna så är många frågor om motsatta könet väl lätta.

Det hela blir kanske roligare om killarna får killfrågor och tjejerna tjejfrågor? Vad kan egentligen tjejer om matlagning och smink, och har alla killar verkligen koll på bilar, sport och motorer? På den långsmala spelplanen rör sig spelpjäserna mot varandra från respektive köns startsida. Varje steg framåt kräver ett rätt avlevererat svar på en fråga och det kan ta ett drygt dussin korrekta svar innan en pjäs är i mål. På ett par ställen finns chansrutor som kan ge extrasteg eller tvinga dig att backa.

Spelplanen är egentligen överflödig och chanskorten bara dumma. Allt det handlar om är ju bara att läsa frågor till varandra. Och som frågespel för vuxna är det kanske för enkelt eller löjligt? Fråga till den vuxne mannen: ”Vad är ett durkslag?” Chanskort för män: ”Du spelar ett kunskapsspel med henne, och låter henne vinna. Flytta fram två steg.” Kvinna: Du programmerar in Impotens-hotline som snabbval på telefonen. Gå tillbaka till start. Du använder hans verktygslåda som syskrin. Backa ett steg. Ja du, är det roligt eller bara pinsamt? Och angående askens tiogradiga skala rörande typ av spel; en 7:a för kunskapsspel och en 7:a i tur? Det handlar nästan uteslutande om kunskapsfrågor och chanskorten drar du sällan. Ja, jag kan inte hålla med alls. Mitt helhetsbetyg (och hela spelgruppens) blir 2 av 5. Det finns roligare spel och klurigare frågespel också.