Kludd (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Från 6 år
Speltid: ca 20 minuter
Innehåll: 6 tärningar, 66 kort, regler


Kludd beskrivs bäst som spelet Yatzy med symboler istället för prickar på tärningarna. Och istället för att få ihop tretal, fyrtal, stegar, kåk och yatzy (femtal) med mera skall du här slå fram olika figurer och föremål.

De sex tärningarna är identiska men visar på sina sidor en rak linje, en diagonal, en kvartscirkel, en våg, en prick samt ett leende ansikte. Genom att kombinera alla dessa tecken och pussla ihop dem kan du förstås med t.ex. fyra kvartscirklar få ihop en hel rund ring. Enbart en tärning med en diagonal blir en backe, två prickar med en rak linje däremellan blir en hantel, två diagonaler mot varandra blir ett indiantält osv.

Exakt vad du i din tur skall slå fram (med alltså maximalt sex tärningar och max tre kast) avbildas på en samling uppvända spelkort ni har framför er. Välj ett av dem när det är din tur och prova sedan att slå fram motsvarande figur med tärningarna. Om du lyckas kan du behålla kortet och den vinner spelet som först samlat sex kort.

Fast då inte vilka sex kort som helst, utan ett från respektive färg. Här finns kort i sex olika färger. Blå kort har de enklaste uppdragen, här krävs endast en enda tärning för framgång. Här kommer som sagt Backe, Våg, Boll osv. De rosa korten har saker som kräver två tärningar, de gröna korten tre.

Röda kort avbildar såklart lite mer kluriga saker som kräver fyra tärningar med rätt utfall, gula kort fem och sist och slutligen de lila korten för vilka alla dina tärningar måste få exakt rätt sida uppåt.

Varför något enstaka lila kort faktiskt visar en figur bestående av sju tärningar måste vara en miss. Här finns inte ens sju tärningar och reglerna säger heller inget om att det skulle gå bra att bortse från en speciell eller valfri tärning på bilden. Så skippa det kortet om det dyker upp när ni spelar.

I övrigt är väl allt solklart. Välj ett kort av de på bordet, slå sedan fram symbolen och vinn kortet. Du får dock bara inneha ett kort i respektive färg och skulle inget av de gemensamt tillgängliga passa dig är det okej att göra ett försök att stjäla ett kort från en viss motståndare.

Ett par olika specialkort i leken kan låta dig få slå en fjärde gång med tärningarna alternativt blockera en motståndare, dvs. tvinga denne att stå över sin tur.

Kludd är lättsamt skoj för hela familjen, det här spelet kan även de lagom unga barnen delta i. Det är bara att kasta tärning hela tiden, ett rent slumpspel. Kompakt förpackat och med lagom snabb speltid.