Klickado (Drei Magier Spiele/Enigma)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 deltagare
Ålder: 5+ år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: 12 långa pinnar med metallring, 20 långa pinnar utan metallring, 20 korta pinnar, 2 stöttor, metallstav, igelkott (magnetisk triangel), regler
Konstruktör: Christian Sovis


Går det att sätta högsta betyg på ett plockepinn-spel utan att tappa all trovärdighet som spelrecenserare? Nä, jag vågar inte. Det får bli en solklar betygsfyra. Det var faktiskt länge sedan jag spelade ett spel som erbjöd så mycket skoj med så enkla medel. Så bekant men ändå så annorlunda. Så enkelt men ändå klurigt. Oavbrutet spännande från första stund.

Enkla regler, inget krångel. Öppna asken och börja spela. Kul för både barn och vuxna.

Vi spelar spelet i eller mer korrekt precis ovanför spelkartongen. Vi reser två träpinnar rakt upp ur lådan och lägger en metallstav emellan dem. I denna hängs med magneters hjälp en liten trekantig figur. Jag tror det skall vara en igelkott.

Sådär, klart för start. Nu till plockepinn-delen. Varje spelare förfogar över ett antal trästickor. Alla spelare får såklart lika många per person men antalet varierar med antalet deltagare. Alla pinnarna är förstås tunna och raka men somliga är korta, andra längre. Några av de längre har en metalldel på mitten.

Nu handlar det om att en i taget välja en av sina egna stickor och på passande sätt få fast den vid igelkotten. Självklart tvingas du ta upp alla eventuella stickor som faller ned från ställningen till din egen spelhög.

Vinner gör den som fått fast alla sina stickor, förlorar hårdast gör den med mest poäng. Poäng utdelas för varje kvarvarande sticka du inte fått upp där de korta stickorna är värda 3 poäng styck, de långa utan magnet 2p styck och de långa med magneter 1p vardera.

I början kan det vara ett smart drag att använda sina långa magnetstavar. Då finns det ju goda möjligheter att få fast dem någonstans vid den lilla igelkottens magneter. En bit in i spelet är kanske magneterna meningslösa, de ställena redan upptagna och dessa stickor blir som de andra långa, fast lite tyngre och med en liten utbuktning på mitten.

De korta stickorna vill du inte sitta med till sist då de kan generera en massa oönskade poäng, men deras längd gör dem kanske svårplacerade i inledningen innan igelkottens taggar (eller ja, bygget kanske mer ser ut som ett litet fågelbo…) ökat i omfattning så att det finns fler ställen att fästa dem i.

Pinnarna flyttar sig och hela bygget gungar lite på metallstaven ovanför boxen. Klickado är oavbrutet spännande – om man kan se någon tjusning med att tävla i att kila fast pinnar i varandra… För mig leder ett parti omedelbart till några till. Detta är synnerligen underhållande, gulligt, charmigt.