Khet 3D: Tower of Kadesh (Innovation Toys)


Fakta:
Antal spelare: 2
Innehåll: tre svarta plastdelar som tillsammans bildar ett torn och en extravåning till spelet Khet, regelhäfte

Om du gillar Khet, har testat olika startuppställningar och söker en ny utmaning kan det kanske vara värt att titta närmre på det här. Khet 3D: The Tower of Kadesh erbjuder, som namnet antyder, en möjlighet att få spela spelet i ytterligare en dimension. Ja, med detta speltillägg går spelet vidare på övervåningen så att säga.

Du sätter ihop de tre svarta plastdelarna och vips har du ett torn med en stor avsats att ställa mitt på det ordinarie Khet-brädet. Du har nu fått två olika spelplaner att flytta runt dina pjäser och skjuta laserstrålar på.

Det fyrkantiga tornet täcker fyra rutor (2 x 2) när det placeras på Khet-brädet. Det finns en öppning i botten och en öppning där uppe på varje tornsida och på den sida där en ljusstråle skjuts in det är också där den studsar ut, fast högre upp såklart. Tornet erbjuder alltså totalt fyra in- respektive utgångar där ljus kan passera.

De ordinarie Khet-reglerna ändras inte men kompletteras med följande nya möjligheter:

Man får i sitt drag (innan man avfyrar sin laser som vanligt) flytta en pjäs från bottenplattan till motsvarande ruta rakt ovanför på den nya spelplanen på övervåningen eller tvärtom; lyfta ned en pjäs. Övervåningen omfattar en spelyta om 6 x 6 rutor (nåja, de mittersta fyra går åt till tornstammen) så bottenplattan är fortfarande större. Detta innebär förstås att du måste flytta dina spelpjäser där nere från ytterområdena in mer mot mitten innan de kan flyttas upp. Och självklart blir det så att pjäser du lyfter ned hamnar relativt centralt på det större brädet, men ändå.

Du kan också välja att rotera hela tornet med övervåningen och alla dess pjäser ett kvarts varv så att de övre pjäserna hamnar i ett helt nytt läge. Samma fyra rutor på bottenplattan är dock fortfarande upptagna av själva tornet.

Och så den sista nyheten. Det går att ta hela tornet, utan att rotera det, och helt enkelt flytta det med pjäser ett steg åt något håll på bottenplattan. Du lyfter helt enkelt hela paketet och ställer ned det på ett nytt ställe ett steg bredvid platsen där du tog det. De fyra nya rutorna du skall ockupera måste såklart vara lediga för att detta drag skall fungera.

Ja, här öppnas nya möjligheter. Skall du flytta upp din farao till övervåningen? Skall du försöka beskjuta tornet från flera håll så att det inte spelar någon roll om motståndaren vrider på det?

Khet 3D: Tower of Kadesh förlänger verkligen livet på Khet och gör det annorlunda. Kanske inte nödvändigtvis väldigt mycket bättre men mer utmanande och varierande och det är ett plus. Stabilt är det också så du kan flytta runt dina pjäser utan att riskera att välta det och ljusstrålarna kan lätt skjutas upp via fler speglar och är synliga även på övre plan. Detta är dock inget absolut nödvändigt tillbehör till grundspelet och mina argument för detta är i stort samma invändningar jag hade mot grundspelet.

Khet 3D: Tower of Kadesh är ett relativt dyrt tillbehör och omfattar inte mer än tre bitar svart plast. Ihopsatt må det vara stadigt men är samtidigt riktigt skrymmande och det gäller även asken med allt nedpackat. Kadesh-asken utgör ca 60 % av originalspelets enorma boxstorlek. Så ska du ha båda askarna i hyllan tar det plats! Visst bygger du på spelet på höjden men att kunna se brädets alla pjäser från en sittande position kan du glömma. Nu måste du vrida runt spelbrädet för att få en exakt position på alla pjäserna eller flytta på dig. Vilken pjäs som är vriden exakt hur är ju superviktigt att se och veta och nu döljs mycket under och bakom tornet och dess utbyggnad, våning 2.

Så, avslutningsvis, ett kul och annorlunda tillbehör men inget måste på något sätt. Skulle du dock redan ha Khet-expansionen The Horus Eye Beam Splitter kan jag varmt rekommendera även Tower of Kadesh. Tänk dig utmaningen när det är flera ljusstrålar som korsar spelbrädet på olika håll samtidigt, tänk dig en stråle som studsar runt där nere och en där uppe! Då kan spelet bli jättefestligt och riktigt, riktigt klurigt.