Kasta gris (tactic)


Fakta:
Antal spelare: 2+
Ålder: 7+ år
Speltid: 20+ min
Innnehåll: 1 grisbox, 2 grisar, 2 pennor, 1 block, regler
Konstruktör: David Moffat

Kasta gris kan möjligen vara det mest trista spel jag någonsin spelat. Det ursprungliga partyspelet står det på asken. Haha, vilket skämt. Vem skulle komma på den helt galna idén att liva upp ett party genom att plocka fram detta spel? Och vad då liva upp förresten? Kasta gris tar ofelbart död på all god stämning som möjligtvis redan funnits. Detta är bara såå tråkigt.

I tur och ordning tar spelare efter spelare hand om de två små (ca 15mm) grisarna av plast/gummi och kastar dem på bordet. Och så ser man efter hur de landat. Japp, mer är det inte frågan om. Landar de med fötterna upp, på sidan, på trynet, på varandra? En stående och en liggande eller en på trynet och en med fötterna upp?

Ja, det utdelas olika många poäng för olika kombinationer och dessa bär namn såsom Grishals, Tryne, Sidfläsk, Fläsklägg, Svinrygg, Bara Bacon etc. I enklaste och kanske vanligaste utfallet utdelas 1 poäng om båda grisarna hamnar liggande på samma sida. Blir det en dubbel Grishals får man hela 60 poäng.

Enligt reglerna skall man spela till dess att någon fått ihop 100 poäng och en spelare får fortsätta att kasta grisarna och samla poäng så länge man vågar och varje kast ger poäng.

Fortsätter du att kasta igen sätter du å andra sidan dina ihopsamlade poäng under omgången på spel. Skulle du få Fläsklägg eller någon annan helt misslyckad kombination mister du alla omgångens poäng. Så att stanna i tid när turen är med en är inget dumt förslag, allt för att så att säga säkra sina ihopsamlade poäng. Får du kombinationen Bara Bacon ryker dock alla tidigare insamlade poäng också och du får börja om på noll. I spelversion #2 för riktiga grisfanatiker kan man sitta och ropa nöff nöff och förutspå hur grisarna kommer att landa för att få dubbla poäng. Låter verkligen jättekul. Inte! Är vi spelsugna så inte kommer Kasta gris fram, nej. Detta spel vill man bara Kasta bort.