Karriär (Parker)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: Från 8 år
Innehåll: Spelplan, resultatblock, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 6 examenskort, chanskort, erfarenhetskort, spelpengar samt regler

Det allra fiffigaste med spelet Karriär är att du själv får välja vad som krävs för att du skall vinna. Du måste förvisso samla på dig 60 poäng för seger, men om de skall komma från insamlade pengar, stjärnor, hjärtan eller en valfri blandning av två eller tre av dessa, är helt upp till dig. En poäng motsvarar en vunnen stjärna eller ett hjärta eller 5000:- i spelets valuta. Vad är din vinnande formel? Olika rutor och möjligheter på spelplanen erbjuder såklart olika vägar att både vinna och förlora dessa stjärnor, hjärtan och pengar olika snabbt.

Du slår två tärningar och förflyttar dig runt spelplanen. Vid varje passage av startrutan inkasserar du din för tillfället aktuella lön. Lönen noterar du, liksom insamlandet av stjärnor, hjärtan och olika examina på ett litet anteckningsblad under spelets gång. Du kan hamna på sjukhus eller arbetslöshetsrutan och står över drag eller betalar för att få flytta vidare.

Spelidén bygger annars på att du siktar in dig på att välja en karriär som lämpar sig för att ge dig just det du behöver i form av pengar, hjärtan och/eller stjärnor. Du kan gå Sportbanan, Konstbanan, Politikerbanan, Stora Affärsbanan, Konstskolan samt Nöjesbanan och deras respektive rutor erbjuder såklart olika belöningar och eventuella straff. Väl fullbordade ger de dig erfarenhetskort och fri entré till samma härliga givmilda rutor igen, annars finns det mer eller mindre kostsamma entréavgifter för att få starta en viss bana.

Du kan satsa en slant i Las Vegas och vinna 7 gånger antalet ögon på en tärning i stjärnor, du kan vinna Wimbledon i tennis och få 50.000:-, du kan få ställa ut tavlor på ett galleri och få hjärtan eller en Oscarstatyett och 12 stjärnor osv. Det finns generellt sett många fler positiva rutor än negativa och oftare än inte höjs din lön vilket ger dig mer pengar för ett varv runt spelplanen. Hamnar du dessutom exakt på startrutan får du dubbla beloppet. Ka-Ching! Att samla pengar kan vara så enkelt!

Trots att det inte handlar om så mycket mer än att slå en eller två tärningar är spelet otroligt frikostigt med chanskort. Dessa i sin tur erbjuder sedan ofta en snabb förflyttning till en viss yrkesbana eller ersätter ett tärningskast med 1-2-3 eller kanske 4 exakta steg vilket naturligtvis också oftast tar dig dit du vill, snabbt och enkelt. Så visst är Karriär snabbspelat, ingen tvekan om det. Tyvärr är det dock inte så mycket till genuin spelupplevelse och den verkliga utmaningen lyser med sin frånvaro så betyget på detta kan inte bli annat än en tvåa.