Kaptein Sabeltann: Dobbel Moro (Kaptein Sabeltann AS)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 4+ år
Speltid: 10+ minuter
Innehåll: 31 spelkort, 2 kort med regler på 4 språk

Kaptein Sabeltann må vara en känd karaktär i Norge sedan decennier tillbaka men här i Sverige rätt obekant kan jag tycka.

De 31 spelkorten fördelar sig på 6 olika set á 5 likadana kort, därtill ett enda bonuskort, märkt Skattekort. Totalt visas 7 olika fotografier på kaptenen och andra figurer från deras värld, det blir några pirater, några barn, skägg, hattar, värjor, ja du fattar – pirattema!

Blanda alla korten, lägg dem i en hög, baksida upp. Förste spelaren vänder upp översta kortet och lägger det synligt intill korthögen. Näste spelare gör detsamma, tar översta kortet från leken och placerar det intill det redan utplacerade. Med ett kort i taget som tillkommer kan det här bildas en lång rad av kort... Raden bryts dock så snart ett par identiska kort dykt upp!

Ja, vänder nu någon upp ett kort där det redan finns ett exakt likadant i den uppvända raden på bordet (det finns ju fem exemplar var av varje kort i spelet) vinner den spelaren alla kort i raden, från det senast spelade till och med det först utlagda tillhörande paret! Och samlar dem framför sig till slutet.

Skulle det matchande kortet dyka upp precis intill sin kopia gäller det dock för alla spelarna att vara alerta och snabba. Spelaren som först ropar ”duo” (”dobbel” enligt de norska reglerna) vinner kortparet. På detta sätt går det således att vinna två kort i någon annan spelares tur.

I leken finns också ett enda bonuskort. Det kan såklart inte passa i något par men kan vinnas i ens tur om det ingår i den rad av kort man får plocka upp.

När alla korten i draghögen spelats ut är ett parti slut och det är dags för poängräkning. Flest poäng vinner naturligtvis och det blir 1p/par, 1p för bonuskortet samt 1p till den med totalt flest kort i sin hög.

Dobbel moro är löjligt enkelt, småskoj kanske i ett par minuter, för de yngsta. Det är en nackdel att börja, förstespelaren får ju bara lägga ut ett kort och har ingen chans att få ett par! Kaptein Sabeltann och fotografierna tilltalar mig inte alls och med så få regler är det uselt att där förekommer så många stavfel i texten. Spelet är kanske okej, ta det för vad det är, men jag rekommenderar mycket hellre något mer känt och barnvänligt kortspel eller varför inte en helt vanlig kortlek med allt vad den kan erbjuda. Detta behöver jag inte spela igen.