The Kaleidoscope Classic (Dr Wood)


Fakta:
Antal spelare: 1 och/eller 2-3 personer beroende på utmaning
Ålder: 6-106 år
Speltid: 5 min-livstid
Innehåll: Plastlåda med 18 unika pusselbitar/speldelar, bok med regler och pusselutmaningar, två dubbelsidiga utmaningskort, några poängblad
Konstruktörer: Mark T. Wood & Frank H. Dyksterhuis

Det här är kanske ärligt talat mer som ett pussel, eller rättare sagt himla många pussel, än ett spel men här finns ju egentligen flera olika utmaningar. Kaleidoscope är således lite av båda formerna av tidsfördriv.

Reglerna listar 101 olika pussel och så ett riktigt spel kallat enKounter i den här kartongen. Pusslen kan du ju lägga själv, enKounter är ett spel för 2-3 deltagare.

Spelplanen eller pusselytan om du så vill utgörs av en genomskinlig plastbox (med lock för säker förvaring) med 8 x 8 fält. Det är här du kommer att placera de 18 olika Tetris-liknande spelbitarna. Jodå, spelbitarna är uppbyggda av kvadrater 1, 2, 3, 4 eller 8 stycken, fästa i varandra i olika formationer. Här finns små och stora kvadrater, raka bitar (korta och långa) samt diverse L- och Z-former.

Det allra enklaste pusslet att knäcka är såklart att bara få in samtliga bitar i spelramen, få dem att passa i ett 8 x 8 område utan att där bildas hålrum eller någon del sticker ut. Så hur kan här finnas 100 pussel till undrar du?

Jo, de här kvadraterna som utgör pusselbitarna är olikfärgade, på ena sidan är de växelvis röda och svarta, på motsatt sida istället svarta, blå och gula. Så ett pussel kan vara att lägga rutnätet med röd-svarta bitar symmetriskt, dvs. som ett röd-svart schackbräde. Åter en mängd andra utmaningar är att få plats med samtliga bitar i ramen och samtidigt skapa olika mönster genom att vända och vrida på bitarna…

Gillar man sådana här kluriga tidsfördriv har man absolut att göra med Kaleidoscope en bra stund. Kritiker skulle kunna hävda att det snart blir lite enformigt. Det går dock inte att klaga på kvaliteten på ingående komponenter, det här är rejäla, snygga, välgjorda pusselbitar i hårdplast, drygt 1 cm tjocka och där varje enskild kvadrat har en 18 mm sida.

När du lagt samtliga pussel kan du hitta en vän eller två och spela spelet enKounter. Det är egentligen en variant på pusselläggandet enligt ovan. Nu väljer man istället ett utmaningskort som visar 8 x 8 fält med olika färger och poängsiffror i respektive fält. Välj enbart röd-svart eller svart-gult-blått scenario eller ett mixat för en än klurigare utmaning då du garanterat måste vända på somliga bitar…

Ja, enKounter bygger på att deltagarna turas om att välja varsin pusselbit av de 18 olika tills de alla tagit slut. Spela nu med 6 eller 9 bitar var, beroende på antal deltagare, tre eller två stycken. Nu skall ni växelvis spela ut varsin bit på valt scenario och därmed täcka ett antal fält och erhålla motsvarande poäng. Poängen ni tjänar ihop får ni hålla reda på själva eller notera på papper… (några poängblad medföljer)

Målet är såklart att få ut alla sina bitar på 8 x 8-området och samtidigt täcka så många poänggivande fält som möjligt. Naturligtvis måste även färgerna på utmaningskort och spelad bit överensstämma! Här är det förstås fullt möjligt att man inte lyckas lägga samtliga bitar på spelplanen, så i slutet ges 2 minuspoäng per kvadrat på bitarna man har kvar… Spelaren som samlat flest poäng vinner såklart!

Tja, vad skall man säga, allt funkar bra. Pusselboken med regler och utmaningar omfattar drygt 100 sidor. Till somliga pussel finns det lösningar, allt är tydligt uppställt. Här kan man spela enKounter i 5-10 minuter eller kanske sitta i timmar och klura på en pussellösning. The Kaleidoscope Classic är en helt okej låda med tidsfördriv, men det är generellt mer solounderhållning än sällskapsspel kan jag tycka.