Kalaha (Top-Game)


Fakta:
Antal spelare: 2
Innehåll: Spelbräde, ca 80 gula plastkulor samt regler

Klassikern Kalaha visar sig vara ett roligare spel än jag förväntat mig. Nu är det inget mästerverk till spel och visst, det handlar bara om att släppa ned kulor i olika hål i tur och ordning, men ändå… Det har sin charm, det är enkla regler, går snabbt att spela och är man bara uppmärksam och snabb på huvudräkning också så kan man ju faktiskt vinna ett parti eller två.

Spelplanen är ett avlångt bräde med fördjupningar och detta bräde placeras med långsidorna mot spelarna som alltså skall sitta mitt emot varandra. Brädet har totalt 14 fördjupningar (eller gropar eller hål). Sex stycken längs vardera långsida, därutöver en större grop mitt på respektive kortsida, längst till höger och vänster, dvs. mitt emellan de båda raderna med hål längs långsidorna.

Dessa större gropar kallas Kalaha och utgör spelarnas lagerhål, ja förvaringsutrymme för vunna kulor helt enkelt. Spelet rör sig moturs och respektive deltagares Kalaha är den man har framför sig på sin högra sida.

Vid spelstart ligger 6 identiska små kulor i var och en av de 12 små fördjupningarna.

En spelare väljer ett av sina 6 hål och tar upp samtliga kulor i det. Därefter läggs en kula i vart och ett av de efterföljande hålen så långt kulorna räcker. Man lägger även en i sin egen Kalaha. Tog man upp riktigt många kulor fortsätter man kanske in på motståndarens sida av hål (man gick ju runt motsols) men lägger inget i dennes Kalaha, alltid bara i sin egen.

Hamnar den allra sista kulan man lägger ut i sin egen Kalaha får man köra en tur igen, dvs. ta upp alla kulorna ur valfritt eget hål och lägga ut dessa, en i taget….. Läggs den allra sista kulan istället i ett tomt hål på egna sidan vinner man den ensamma kulan samt alla kulor i motståndarens hål mittemot på brädet. Dessa vunna kulor går direkt som poäng till ens Kalaha.

Spelet är slut när någon inte längre har några kulor kvar i sina 6 små gropar att plocka upp och sprida ut. Då är vinnaren den med flest kulor i sin Kalaha.

Fiffigt och roligt strategispel för två deltagare. Stark trea i betyg.